Automobil, statusni simbol u Srbiji

Koji je najbolji automobil na svijetu? Kako kaže stari vic “naravno, onaj službeni”. Što više konja ispod haube, vozač i da sve to što manje košta ili bolje rečeno ništa ne košta, jer platit će narod. To je balkanski san ili, možda, kompleks, za mnoge simbol uspjeha u životu.

Na ulici… ispred državnih institucija… ili kafića. Kao i svuda u svijetu i u Srbiji su luksuzni automobili pri vrhu liste statusnih simbola, i to veoma uočljivih.

“E pa gledaju, to sam video ljude, pogotovo devojke, čak i neke na autobuskim stanicama za koje sam mislio da nikad ne bi pogledale koji je auto, ovako pogledaju ispod oka”, kaže Nebojša Furlan, stanovnik Beograda.

Ispod oka ili ne tek većina građana Srbije takve automobile može samo gledati. Jer, oni koji ih lagodno sebi mogu priuštiti čine manjinu, posebno u vrijeme kada iz državnog vrha najavljuju drastično stezanje kaiša, pa i kroz smanjenje plata u javnom sektoru, a sva je prilika da od jeseni ni penzije neće biti pošteđene.

“Po meni, to je neprirodna situacija jer Mercedes ne ide uz oskudan način života, uz siromaštvo, uz stil koji je problematičan, koji je tranzicioni, koji je nikakav i svakakav, automobil naročito visoke klase ne ide”, ističe Ratko Božović, sociolog.

Mjere Vlade Srbije

Da ne ide, nedavno su zaključili i u Vladi Srbije čiji vozni park broji 320 automobila.

“Prosečno mesečno za tih 320 vozila kojima raspolažemo mi izdvajamo devet miliona dinara”, kaže Zoran Trninić, direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa.

U eurima to iznosi nešto iznad 77,5 hiljada. Kada se tome dodaju plate, porezi i doprinosi 115 zaposlenih vozača, samo vozni park Vlade poreske obveznike Srbije godišnje košta blizu osam miliona eura.

“To je bio i razlog da Vlada donese uredbu ne samo o restriktivnom korišćenju službenih vozila već i o strogoj kontroli ko ih i za šta koristi. Jer, javna je tajna da se u Srbiji službena vozila itekako koriste u privatne svrhe, pa i za prevoz namirnica za zimnicu poput kupusa”, izvještava iz Beograda Anne Marie Ćurčić, reporterka Al Jazeere.

Što se građana Srbije tiče, sa prosječnom neto platom koja je u martu jedva premašivala cifru od 370 eura, automobili visoke klase za većinu će i nadalje biti samo za gledanje.

Izvor: Al Jazeera