Austrijska krajnja desnica isključila svog bivšeg šefa

U decembru 2017. Strache je uspio vratiti krajnju desnicu u vladu (EPA)

Bivši šef stranke krajnje desnice FPOe Heinz-Christian Strache isključen je iz stranke koju je doveo na vlast i čije je skretanje izazvao nizom kompromitirajućih otkrića, javlja AFP.

Austrijska Slobodarska stranka, jedna od glavnih stranaka krajnje desnice u Evropi, najavila je to isključenje tokom jedne konferencije za novinare kako bi “definitivno zatvorili poglavlje ‘Strache'”.

Strache je vodio FPOe 14 godina, do korupcijskog skandala “Ibizagate”. Snimljen je 2017. na Ibizi dok je obećavao velike poslove ženi koja mu se predstavila kao ruska donatorica. Snimka je procurila u javnost u maju, što je dovelo do raspada koalicije i raspisivanja izbora, prenosi Hina.

U decembru 2017. uspio je vratiti krajnju desnicu u vladu. FPOe je sklopio savez s konzervativcima kancelara Sebastiana Kurza. Strache je imenovan zamjenikom kancelara.

‘Ibizagate’

Skandal “Ibizagate” doveo je do pada vlade i otad se odnosi Strachea i bivše stranke neprestano pogoršavaju.

Ovog mjeseca dao je naslutiti da neće napustiti politiku, suprotno od onoga što je najavio. Trojica njegovih bliskih saradnika ove sedmice pokrenula su u Beču novu političku grupu, doživljenu kao začetak buduće nacionalističke grupe.

Austrijska krajnja desnica doživjela je više podjela u svojoj historiji. Nedavne ankete daju FPOe-u između 14 i 15 posto glasova, prema 26 posto tokom parlamentarnih izbora 2017.

Izvor: Agencije