Austrija ulazi u drugu fazu borbe protiv korona virusa

U zemlji se u utorak otvaraju trgovine do 400 kvadratnih metara, te trgovine građevinskog i vrtnog materijala (Reuters)

Austrija u utorak ulazi u drugu fazu borbe protiv korona virusa koja će biti odlučujuća, rekao je u ponedjeljak ministar zdravstva, koji je pozvao građane da ne upropaste sve ono što se dosad postiglo u suzbijanju epidemije.

U zemlji se u utorak otvaraju trgovine do 400 kvadratnih metara te trgovine građevinskog i vrtnog materijala, uz obavezno nošenje maski i za prodavače i za kupce.

“Zadržati stopu novozaraženih na dosadašnjem nivou, kada se danima bilježi više oporavljenih nego novooboljelih, bit će još veći izazov za sve”, rekao je ministar Rudolf Anschober, prenijela je Hina.

‘Dobro prevladana prva faza krize’

U zemlji s 8,8 miliona stanovnika u ponedjeljak su evidentirano 13.942 zaražene osobe, od kojih su se oporavile 7.343, a umrlo ih je 368. Broj hospitaliziranih pao je s 1.000 na 981, uključujući 239 na intenzivnoj njezi.

“To je ohrabrujući razvoj, dobro smo prevladali prvu fazu korona krize”, smatra Anschober. 

“Tek ta odlučujuća (druga) faza pokazat će hoće li se nastaviti postepeno ublažavanje restrikcija”, dodao je. 

Upozorio je građane da zbog nepromišljenog ponašanja ne unište sve pozitivno što se dosad postiglo u borbi protiv širenja zaraze i pozvao ih da se i dalje drže ograničenja kretanja i okupljanja, koja ostaju na snazi do 1. maja.

Izvor: Agencije