Austrija uklanja sva nacistička obilježja iz Hitlerove kuće

Adolf Hitler, Kuća
Njemački diktator proveo je prve mjesece života u toj zgradi, koju je kasnije kupila Nacionalsocijalistička stranka (EPA)

Iz rodne kuće Adolfa Hitlera u Austriji bit će uklonjena sva nacistička obilježja kako bi prestala privlačiti ekstremiste, najavio je u utorak ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Kuća u Braunau am Innu bit će preuređena u policijsku postaju, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

“Policija je čuvar osnovnih prava i sloboda”, kazao je Nehammer.

Trokatnica u centru Braunaua privlači neonaciste još od pedesetih godina prošlog stoljeća.

‘Neutraliziranje cijele lokacije’

Ministarstvo unutarnjih poslova naložilo je povjesničarima i politolozima da riješe taj problem.

“Krajnji je ishod neutraliziranje cijele lokacije”, rekao je viši dužnosnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Hermann Feiner.

Kako bi se to postiglo, arhitekti tvrtke “Marte.Marte” odlučili su suptilno ukloniti promjene nastale u vrijeme nacističke vlasti, kada je prizemlje poprimilo oblik tvrđave i kad su preuređeni krovovi i prozori.

Planira se ukloniti memorijalni kamen ispred kuće, koji negira fašizam, i vjerojatno će biti premješten u muzej, rekao je Feiner.

Njemački diktator Hitler (1889–1945) proveo je prve mjesece života u toj zgradi, koju je kasnije kupila Nacionalsocijalistička stranka.

Vlasnica nije pristala na sporazum

Na kraju Drugog svjetskog rata kuća je vraćena privatnim vlasnicima, a njezine su prostorije korištene za školu i radionice za osobe s invaliditetom.

Austrija ju je 2017. odlučila zaplijeniti jer vlasnica nije pristala na sporazum o načinu korištenja te nekretnine u budućnosti.

Redizajn kuće trebao bi biti završen početkom 2023.

Izvor: Agencije