Austrija: Bivšoj vlasnici Hitlerove rodne kuće 1,5 miliona eura

Ekstremisti pristižu u Braunau kako bi se fotografisali ispred zgrade, navode lokalni stanovnici (Arhiva)

Država Austrija bivšoj vlasnici rodne kuće nacističkog vođe Adolfa Hitlera u mjestu Braunau am Inn mora isplatiti mnogo veću odštetu nego što je prije odlučeno, objavio je sud u Ried im Innkreisu.

Sud je, na osnovu vještačenja, zaključio da je dvospratnica u centru mjesta s pripadajućim garažama i parkiralištem vrednija od 310.000 eura, koliko je država dosad isplatila vlasnici, prenosi Hina.

“Odšteta za nekretninu, posebno ako se uzme u obzir da je riječ o rodnoj kući Adolfa Hitlera, vrijedna je 1,508 miliona eura”, piše u presudi.

Advokat 68-godišnje bivše vlasnice izjavio je da je njegova klijentica osjetila “vidno olakšanje” zbog presude u Ried im Innkreisu, ali je dodao da pravna zavrzlama u vezi s Hitlerovom rodnom kućom “još nije okončana”.

‘Objekat od posebnog interesa’

Austrijski Ustavni sud odlučio je 2017. da je oduzimanje tog spornog objekta u skladu s Ustavom jer je riječ o “objektu od posebnog interesa”.

Austrijska vlada prije toga je zaplijenila imovinu kako bi se spriječilo stvaranje “hodočašća neonacista”.

Vlada je tada utvrdila da je konfiskacijom “osigurano da posjed ne dospije u krive ruke”.

Vlasnica je uložila žalbu pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog nacionalizacije imovine, a o toj žalbi još nije odlučeno.

Izvor: Agencije