Oglasi

Australija: Pet istraga protiv tehnoloških divova

Potrebna je uspostava regulatornog tijela za praćenje Facebooka i Googlea i njihove dominacije u oglašavanju.
Google je jedna od kompanija koja bi se mogla naći na udaru zakonaEPA

Australski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izjavio je da postoji pet istraga koje su rezultat ispitivanja tržišne moći i javnog uticaja tehnoloških divova poput tvrtki Facebook i Alphabet.

"U toku je pet istraga koje proizlaze iz ovog izvještaja", izjavio je novinarima u Sydneyu predsjednik Australske komisije za natjecanja i potrošače (ACCC) Rod Sims.

Dominacija u oglašavanju

"Neke od njih su optužbe koje bi mogle potpasti pod zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, a koje bi se odnosile na pitanja tržišne moći", dodao je bez navođenja imena tvrtki na koje se odnosi i dodao: "Pet istraga je dosta."

Izvješće ACCC-a preporučilo je uspostavu novog regulatornog tijela za praćenje Facebooka i Googlea i njihove dominacije u online oglašavanju i na medijskom tržištu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.