Australija obilježava početak ratovanja

Prije tačno stotinu godina na avione su prvi put postavljeni mitraljezi. I prvi borbeni avioni uzletjeli su ka nebu.

Bili su ključno oružje u borbama vođenim u Prvom svjetskom ratu, a to su i danas. Reporter Al Jazeere Andrew Thomas donosi priču o tome kako Australija obilježava početak zračnog ratovanja.

Na nebu iznad Melbournea, vodi se napeta borba… Ali riječ je o rekonstrukciji zračnih bitaka vođenih iznad Evrope i Bliskog istoka prije 100 godina.

Rovovsko ratovanje

Prvi svjetski rat obilježilo je dugotrajno rovovsko ratovanje. A ovo je rekonstrukcija jedne od bitaka pohoda na Galipolje, kada su vojnici iz Britanije, Indije, Australije i sa Novog Zelanda napali Tursku.

Takozvani Veliki rat bio je i prvi u kojem su značajnu ulogu odigrali avioni.

Od početka rata, 1914., korišteni su za izviđanje. Piloti su zapovjednicima podnosili izvještaje o neprijateljski položajima. Ali godinu kasnije  avioni su postali borbene mašine.

 „Govorimo o 1915. Bio je to presudni trenutak kad je riječ o zračnim borbama. Tada je na postojeće avione prvi put postavljeno oružje i to je označilo početak razvoja zračnog ratovanja”, kazao je Gene De Marco iz kompanije The Vintage Aviator.

Andrew Carter radi kao pilot teretnih aviona, ali ove letjelice su njegova strast.

 „Avion ima rotacijski motor, što znači da se motor i propeler zajedno okreću.  Ako ste držali prst na obaraču mitraljeza, a propeler se našao ispred cijevi, mitraljez bi prestao pucati. Ovo je prvi put da su se piloti mogli sleđa približiti drugoj letjelici, gledati direktno u nju i oboriti je”, istakao je Carter.

Historija ratovanja

Jednostavno, smrtonosno… i revolucija u historiji ratovanja.

 „Avioni poput ovih bili su prethodnici svih budućih vojnih letjelica. Od tada, zračna moć ima presudnu ulogu u ratovima”, izvjestio je Al Jazeerin reporter Andrew Thomas.

Ovog vikenda, 11 ovakvih aviona našlo se na jednom mjestu, kao dio obilježavanja 100. godišnjice zračnog ratovanja.

Ovo su replike, ali potpuno identične avionima koji su letjeli prije jednog stoljeća.

Piloti su tada uglavnom prolazili minimalnu obuku. Nije se očekivalo da će preživjeti duže od 18 sati u zraku. Nisu imali ni padobrane. Jedna greška, kvar ili rezervoar pogođen metkom – značili su smrt.

Izvor: Al Jazeera