Australci traže avion na novoj lokaciji

Pronađeni su novi dokazi koji ukazuju na tragove nestalog aviona (AP)

Australske vlasti traže nestali malezijski avion na novoj lokaciji zbog, kako navode, “novih, kredibilnih informacija”.

Australska agencija za pomorsku sigurnost (AMSA) navodi da se avion sada traži 1.100 kilometara sjeverno, nakon informacija koje su pristigle od malezijskih istražitelja.

Novo područje nalazi se 1.850 kilometara zapadno od Pertha, najvećeg grada na zapadnoj obali Australije.

Australski dužnosnici su “pregledali ove podatke i ocijenili da je ovo najkredibilnija informacija o mogućoj lokaciji krhotina”, navodi AMSA.

Nastavljena potraga

Potraga za ostacima aviona Malaysia Airlinesa, obustavljena u četvrtak zbog lošega vremena, ponovno je pokrenuta jutros u južnom dijelu Indijskog oceana gdje se nalaze njegovi mogući ostaci.

Oluje i vjetrovi u četvrtak su zadržali na tlu austrijske, kineske, japanske i američke avione koji su sudjelovali u potrazi, dok je pet brodova moralo napustiti zonu u kojoj se traže ostaci.

Australska agencija za pomorsku sigurnost objavila je da je potraga nastavljena, a u međuvremenu japanski, tajlandski i francuski sateliti otkrili su plutajuće objekte koji bi mogli biti ostaci aviona.

Riječ je o najmanje 300 plutajućih predmeta duljine od dva do 15 metara koji se prostiru se na području 2.700 kilometara jugozapadno od grada Pertha na zapadnoj obali Australije.

Mjesto na kojem plutaju nije daleko od područja na kojem su ranije snimljene satelitske snimke mogućih ostataka aviona, no još nema službene potvrde da pripadaju onom nestalom.

Osiguravajuće kuće isplaćuju odštetu

Kineske osiguravateljske kuće počele su u međuvremenu isplaćivati odštete obiteljima putnika iz nestalog aviona Malaysia Airlinesa za kojeg se vjeruje da se srušio u južni Indijski ocean.

Obitelji sedam putnika primile su blizu 4,2 milijuna juana (671.600 dolara), prenosi agencija Xinhua podatke koje im je dostavila najveća kineska osiguravateljska kuća China Life koja je u avionu imala 32 klijenta.

„China Life duboko žali zbog vijesti i osigurat će odštetu i sve druge povezane usluge“, rekao je glasnogovornik kompanije.

I preostale osiguravateljske kuće, koje su imale svoje klijente u nestalom avionu, počele su isplatu odšteta.

Vozači Formule 1 odaju počast

Uoči nedjeljne utrke za Veliku nagradu Malezije, koja se vozi na stazi Sepang, vozači Formule 1 odat će počast putnicima aviona Malaysia Airlinesa, nestalom prije 20 dana.

Agencije prenose kako će vozači na bolidima i kacigama imati istaknute poruke, a prije početka utrke održat će i minutu šutnje.

„Strašna je to vijest. Sve što možemo jeste moliti se za nesretne ljude“, rekao je Britanac Lewis Hamilton, vozač Mercedesa.

Njegov sunarodnjak i vozač McLarena Jenson Button poručio je kako će ovaj vikend biti težak za cjelokupan malezijski narod.

„Užasno je to što se dogodilo. Duboko žalim zbog tragedije svih obitelji čiji su članovi stradali u ovoj nesreći“, rekao je Button.

Izvor: Agencije