Oglasi

AU dala sudanskoj vojsci rok od dva mjeseca da vlast preda civilima

Afrička unija dala je danas novi rok vojsci Sudana, koja je na vlasti poslije smjene predsjednika Omara al-Bashira.
Demonstranti traže uspostavu civilne vlastiEPA-EFE

Afrička unija (AU) dala je danas novi rok od 60 dana vojsci Sudana, koja je na vlasti poslije smjene predsjednika Omara al-Bashira, da preda vlast civilima jer će u protivnom suspendovati tu zemlju iz organizacije.

Vijeće za mir i sigurnost Unije saopćilo je da sudanska vojska ima rok do 60 dana da preda vlast civilnoj prelaznoj upravi.

Produžen rok

AU je prvobitno dala rok do 1. maja za transfer vlasti, ali je odlučila da ga produži.

Vojno vijeće, koje je preuzelo upravljanje Sudanom posle smjene Bashira, nije do sada odgovorio na zahtjeve demonstranata, koji su nastavili proteste poslije smjene predsjednika jer traže civilnu vlast.

Demonstranti strahuju da će se vojska, u kojoj dominiraju ljudi koje je postavio Bashir, zadržati vlast ili zamijeniti smijenjenog predsjednika nekim iz svojih redova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.