ATP i WTA produžili obustavu teniskih turnira do početka juna

Jednostrana odluka Francuskog teniskog saveza o odgađanju Roland Garrosa za jesen iznenadila je i razočarala mnoge u teniskom svijetu (EPA)

ATP i WTA produžili su obustavu svih profesionalnih teniskih turnira zbog širenja korona virusa do 7. juna, čime je prolongirana cijela sezona na zemljanim terenima.

Ranije je ATP obustavio sve turnire za tenisere do 27. aprila, a WTA za teniserke do 2. maja, prenosi Anadolija.

Produženje obustave pokriva zajedničke turnire u Madridu i Rimu, te ženske u Strasbourgu i Rabatu i muške u Muenchenu, Estorilu, Ženevi i Lyonu. Također, ATP i WTA rang-liste zamrznute su do daljnjeg.

Tokom ove sedmice, u utorak, Roland Garros, koji je trebao početi 24. maja, otkazan je za septembar.

“Izazovi koje je pandemija korona virusa stavila pred profesionalni tenis zahtijevaju veću saradnju nego ikad od svih u teniskoj zajednici kako bi se sport kolektivno kretao naprijed u najboljem interesu igrača, turnira i navijača”, saopćili su, između ostalog, ATP i WTA.

Jednostrana odluka Francuskog teniskog saveza (FFT) o odgađanju Roland Garrosa za jesen (20. septembar – 4. oktobar) iznenadila je i razočarala mnoge u teniskom svijetu, od igračica i igrača do predstavnika drugih turnira i takmičenja koji bi mogli biti pogođeni tim potezom, prenosi Hina.

Sporna odluka

Vodeće teniske organizacije, Međunarodna teniska federacija (ITF), Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) i Žensko teniska asocijacija (WTA), još se nisu oglasile, ali neki drugi jesu, poput Američkog teniskog saveza (USTA), pod čijom je ingerencijom US Open, koji je u normalnim okolnostima posljednji Grand Slam turnir u sezoni. No, u 2020. to bi mogao postati Roland Garros, koji će početi samo sedam dana po završetku turnira u New Yorku bude li ovaj održan u predviđenom terminu od 31. augusta do 13. septembra.

“Takva odluka ne bi trebala biti donesena jednostrano, a USTA bi učinila isto tek nakon uključivanja u konsultacije ostalih Grand Slam turnira, ATP, WTA, ITF-a i drugih partnera, uključujući Laver Cup”, objavila je USTA na svom službenom profilu na Twitteru.

Odlukom Francuza direktno je pogođen egzibicijski turnir Laver Cup, zajednički projekt Rogera Federera i menadžerske agencije koja brine za njegove poslove. Domaćin četvrtog izdanja trodnevnog takmičenja reprezentacija Evrope i (ostatka) Svijeta jest Boston, a termin odigravanja je 25–27. septembar.

“Ova objava iznenadila nas je, kao i naše partnere, Australski teniski savez, Američki teniski savez i ATP te ostavlja mnoga pitanja otvorenima”, saopćili su organizatori Laver Cupa.

Predsjednik FFT-a Bernard Giudicelli tvrdi da su svi bili obaviješteni o toj odluci prije nego što je objavljena.

“Izmijenio sam poruke s predsjednicima ATP-ja, WTA i ITF-a prije nego što smo objavili odluku. Obavijestili smo i ostale Grand Slam turnire. Informirali smo i Tonyja Godsicka (Federerovog menadžera i čelnog čovjeka Laver Cupa), ali se nismo konsultirali s njim. No, konačna odluka je na nama jer smo samo mi odgovorni za poteze koje vučemo.”

Kolizija turnira

Čak pet ATP-turnira i osam WTA-turnira u Aziji i Evropi, prema sadašnjem kalendaru, u koliziji su s novim terminom Roland Garrosa.

“Za nas je bilo nezamislivo izbaciti Roland Garros iz kalendara. Tražili smo dvije sedmice koje su najbezbolnije za sve ostale”, izjavio je Giudicelli braneći tu odluku, koja je šokirala i one koji bi samo sedam dana nakon igranja na američkom betonu trebali zaigrati na pariskoj crvenoj zemlji.

“Molim???”, bila je reakcija japanske teniserke Naomi Osake na Twitteru na odluku o odgodi Roland Garrosa.

“FFT je odlučio ne brinući za ostale ‘igrače’ u tenisu. Mislio sam da bi teniski vlastodršci trebali sarađivati? Šta će se dogoditi s evropskim i azijskim turnirima?”, zapitao se Jamie Murray, brat Andyja Murrayja i bivši svjetski broj 1 u parovima.

Čak ni kod francuskih tenisera odluka nije naišla na bezuvjetno odobravanje.

“Važna odluka bez konsultacija… Previše volim Roland Garros da bih rekao nešto ružno, ali se malo bojim loših posljedica”, izjavio je francuski specijalist za parove Edouard Roger-Vasselin. Najveće muške teniske zvijezde, Roger Federer, Novak Đoković i osvajač 12 pariskih trofeja Rafael Nadal, zasad su bez komentara.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta zbog širenja korona virusa proglasila je “globalnu pandemiju”. Od virusa COVID-19 u svijetu je umrlo više od 7.800 ljudi, a potvrđeno je više od 195.000 slučajeva zaraze u gotovo 165 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

Izvor: Agencije