Oglasi

Astronomi uočili do sada najmoćniju supernovu

Ekstremno snažna supernova masivne zvijezde ima energiju jednaku rekordnih 200 kvadriliona gigatona TNT-a.
Astronomi vjeruju da je ta supernova izvorno nastala spajanjem dviju zvijezdaEPA/Ilustracija

Najveća do sada zabilježena eksplozija zvijezde deset je puta snažnija od normalne supernove i 500 puta sjajnija, rekli su naučnici iz Velike Britanije i SAD-a u istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Astronomi sa univerziteta u Birmighamu i iz Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku u Sjedinjenim Američkim Državama svoje su otkriće, nazvano SN2016aps, opisali kao "ekstremno snažnu supernovu masivne zvijezde", prenosi Hina.

Osim po veličini i sjaju, bila je "spektakularna" i po drugim svojstvima, rekao je koautor istraživanja Edo Berger.

Nastala spajanjem zvijezda

Takva supernova emitira samo jedan posto svoje energije u vidljivom svjetlu, no SN2016aps emitira mnogo veći udio.

Procijenjeno je da SN2016aps ima energiju jednaku rekordnih 200 kvadriliona gigatona TNT-a.

Zbog neobično velikih količina vodika u oblaku eksplozije, astronomi vjeruju da je ta supernova izvorno nastala spajanjem dviju zvijezda.

Naučnici se nadaju da će otkriće SN2016aps-a voditi nalaženju drugih sličnih supernova i pomoći u razumijevanju uslova u ranom svemiru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.