Astronauti sa SpaceX-a spustili se na Zemlju

Prilikom povratka u atmosferu kapsuli je bila usporena brzina s više od 28 hiljada kilometara na sat (NASA/Reuters)

Američki astronauti Bob Behnken i Doug Hurley, koji su pristigli na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) pomoću nove kapsule Crew Dragon Endeavour, privatne kompanije SpaceX Elona Muska, spustili su se u nedjelju uspješno u Meksički zaljev.

Behnken i Hurley napustili su ISS kasno u subotu, a spustili su se, nakon putovanja od 21 sata, na obali Pensacole (Florida), kako je i predviđeno, u 14:48 po lokalnom vremenu, odnosno u 20: 48 po srednjoevropskom.

“U ime timova SpaceX-a i NASA-e, dobrodošli na planet Zemlju. Hvala Vam što ste letjeli SpaceX-om”, kazao je kontrolni tim SpaceX-a po spuštanju kapsule, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Kontrolni timovi NASA-e i SpaceX-a u Houstonu i sjedište SpaceX-a u Hawthorneu (Kalifornija) dali su posadi kapsule znak za deorbitiranje otprilike sat prije slijetanja na obalu Pensacole. 

Plutanje prije izbavljanja

Prilikom povratka u atmosferu kapsuli je bila usporena brzina s više od 28 hiljada kilometara na sat, na oko 560, dok je prilikom spuštanja kapsula letjela 24 kilometra na sat.

Bila je to prva NASA-ina misija s posadom, koja je krenula na put iz SAD-a u posljednjih devet godina

Oklop kapsule izgrađen je tako da po povratku u atmosferu može izdržati temperaturu do više od 1.900 stepeni, dok su Behnken i Hurley, noseći bijelo odijelo SpaceX-a, unutar kabine iskusili temperaturu od 29,4 stupnjeva Celzija.

Posada će provesti do sat vremena plutajući unutar kapsule prije no što ih zajednički timovi za spašavanje SpaceX-a i NASA-e izbave iz kapsule i smjeste u helikopter.

Bila je to prva NASA-ina misija s posadom, koja je krenula na put iz SAD-a u posljednjih devet godina.

Izvor: Agencije