Assad: Vodi se borba za sudbinu zemlje

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je u srijedu da vojska vodi odlučnu bitku za zemlju, u govoru koji je objavila službena agencija Sana povodom 67. godišnjice vojske.

Režim predsjednika Assada ne priznaje opseg narodne pobune koja je počela u martu 2011. u Siriji. On opoziciju i pobunjeničke borce naziva “naoružanim terorističkim skupinama” koje financira inostranstvo i optužuje ih da “siju haos”.

Pobunjenici protiv vlade u egzilu

Sirijski pobunjenici su ocijenili da će buduća prijelazna vlada koju bi trebala voditi manjinska opoziciona  grupa mrtvorođena, jer nije reprezentativna.

“Ta vlada u egzilu je mrtvorođena, jer bi je trebala činiti grupa koja ne predstavlja cjelokupnu opoziciju i ne odgovara zahtjevima i težnjama sirijskoga naroda”, rekao je za France presse pobunjenički pukovnik Kasem Sadedin, glasnogovornik Slobodne sirijske vojske.

“Tranzicijska vlada treba konsenzus i svaki vladin projekt koji će marginalizirati grupe unutar zemlje osuđen je na neuspjeh”, rekao je Sadedin putem Skypea.

On smatra da bi prijelaznu vladu trebalo predstavljati Sirijsko nacionalno vijeće, tj. glavna opoziciona koalicija, kao i ustanici koji se bore na terenu.

Sirijski oporbeni dužnosnik Hajtam al-Maleh (81) u utorak je najavio kako je neovisna grupa Sirijaca bez političke pripadnosti od njega zatražila da osnuje vladu u egzilu sa sjedištem u Kairu.

Assadov istup

Assad je rekao da će sirijska vojska u borbi sa snagama pobunjenika odlučiti o sudbini njegove zemlje i pohvalio vojnike koji se, kako je rekao, suprostavljaju kriminalnim terorističkim bandama.

“Sudbina našeg naroda i naše zemlje, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, zavisi od ove bitke”, rekao je Assad u pisanoj poruci obilježavajući dan oružanih snaga. 

Sirijski predsjednik nije se obraćao javnosti posljednje dvije sedmice.

Assadov režim pokušava da skrši 17-mjesečnu pobunu protiv vlasti.

Pobunjenici su prošlog mjeseca prenijeli borbe u glavni grad Damask, zauzeli nekoliko pograničnih prelaza i sada se bore sa režimskim snagama u najvećem sirijskom trgovačkom centru Halepu.

Agencije javljaju da su prvi put izbile borbe između sirijskih pobunjenika i vojske u kršćanskim dijelovima Damaska, dok je bitka za Halep ušla u peti dan.

Žestoke borbe su izbile u srijedu ujutro u predgrađima dva tradicionalno kršćanska distrikta u Damasku – Bab Tuma i Bab Sharqi, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

U prvim vijestima se navodi da je jedan vojnik poginuo.

“To su borbe u oblastima gdje ih nije bilo ranije. To su dijelovi grada u koje pobunjenici prije nisu imali pristup”, rekao je za AFP šef te organizacije Rami Abdel Rahman.

Jedan svjedok je kazao da su pobunjenici napali vojne položaje na prilazu Bab Sharqi u četiri sata i da je okršaj trajao blizu 15 minuta, nakon čega se mir vratio u taj dio grada.

Bab Tuma i Bab Sharqi su u starom gradu Damaska i bili su popularno mjesto za turiste.

U tim dijelovima grada ranije je održano nekoliko mitinga podrške režimu.

Pomoć UN-a

Agencija za hranu Ujedinjenih nacija saopćila da je poslala hitnu pomoć u hrani sjevernom sirijskom gradu Halepu, gdje se režimske snage bore sa pobunjenicima već gotovo dvije nedjeleje.

Kako je prenijela agencija Associated Press, organizacija Svjetski program hrane sa sjedištem u Rimu je saopćila da je poslala pomoć za oko 28.000 žitelja Hlepa, suočenih sa nedostatkom hrane, gasa i električne energije.

Agencija UN će razdijeliti pomoć zajedno sa lokalnim partnerom – Sirijskim arapskim crvenim polumjesecom.

Eksplozije i pucnji

Rafali i eksplozije čuli su se u srijedu i u ulici Bagdad, jednoj od glavnih u Damasku. Također, borbe su u toku i u južnom predgrađu Tadamun, odakle se u zoru čulo više rafala.

Stanovnici Damaska čuli su eksplozije i pucnje i u drugim dijelovima grada, kao što je Kfar Sousa.

Borbe u ovom dijelu grada izbile su ponovo u ponedjeljak, nakon što su pobunjenici napali kontrolni punkt režimskih snaga koristeći granate sa sistemom za navođenje.

Od 20. jula borbe pobunjenika i vojske su, međutim, fokusirane na glavni ekonomski grad Sirije Halep.

Širom Sirije u su poginule 154 osobe, među njima 35 civila, 63 vojnika i 27 pobunjenika, a od toga polovina u Halepu.

Sirijska vojska koristila je do kasno u noć borbene avione i artiljeriju protiv pobunjenika u Halepu.

Rasprava u Senatu

U Odboru za vanjsku politiku američkog senata vodi se rasprava o trenutnim dešavanjima u Siriji i kako se Sjedinjene Države trebaju odnositi prema toj situaciji.

“Sjedinjene Države ne trebaju biti prepreka za vojnu intervenciju u Siriji. Pobunjenicima treba ojačati pomoć i staviti do znanja saveznicima, osobito Turskoj i Saudijskoj Arabiji, da ćemo podržati njihov eventualni izravni vojni angažman”, rekao je na senatorskom panelu ambasador James Dobbins, javlja Al Jazeerin novinar Ivica Puljić.

Na senatskom Odboru za vanjsku politiku razgovaralo se i o poslijeratnoj obnovi Sirije te je rečeno da je u takvim slučajevima potrebna pomoć treće strane.

Sirija više podsjeća na Irak i bivšu Jugoslaviju nego na Libiju, jer je podijeljena po nacionalnim i vjerskim linijama, a ne po plemenskim. Zato treba zaštititi one koji bi nakon sukoba bili ugroženi, smatraju učesnici panela.

Izvor: Al Jazeera i agencije