Armeni razočarani Erdoganovom izjavom

Turski mediji ocjenjuju historijskom izjavu saučešća turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana potomcima žrtava masovnog ubistva Armena koje su počinili vojnici Osmanskog carstva u Prvom svjetskom ratu.

Međutim, mnogim Armenima koji ovih dana obilježavaju 99. godišnjicu od stradanja, kako tvrde, blizu milion i po osoba, to nije dovoljno. Od Turske i dalje traže priznanje da je to bio genocid. 

Prvi javni komentar jednog turskog lidera o tim događajima naišao je na veliki odjek u turskoj javnosti.

„Naravno da je tokom godina rata bilo gubitaka na obje strane, to trebamo prihvatiti. Izviniti se i pokazati suosjećanje pozitivan je iskorak turske i armenske strane. Lagali bismo kada bismo kazali da toga nije bilo. Siguran sam da se desilo. Obje strane su to činile jedna drugoj. Tursko izvinjenje je pozitivno za budućnost“, kaže Muhammed Karasu, stanovnik Istanbula.

Njegov sugrađanin Adem Gok misli da izjava dolazi kasno i da se treba još dosta raditi kako bi došlo do ujedinjenja zemlje.

Različita tumačenja

„Trebamo dublje razmisliti o događajima iz prošlosti i tome zašto cijeli svijet vrši pritisak na Tursku u vezi s tim i zašto je premijer napravio takav potez. Sve su to stvari za duboku analizu“, kaže Hasan Gokay.

Turska kategorički odbacuje optužbe da je počinjen genocid i tvrdi da je u vrijeme Prvog svjetskog rata, pola miliona ljudi poginulo u borbama ili umrlo od gladi.

Suprotno tome, Armeni te događaje iz 1915. u kojima je, kako tvrde, život izgubilo tri puta više ljudi, nazivaju genocidom.

Erdoganovom porukom su razočarani i nezadovoljni. Tumače je na različite načine.

„Ne razumijem zašto Turska ne prizna genocid nad Armenima, onda bi, vjerovatno, morala platiti odštetu“, kaže Armenka Margaret.

Izgradnja mostova

„To je značajan korak, ali s kratkoročnim efektom koji dolazi sa zakašnjenjem. Veći koraci trebaju biti napravljeni. Ako već čekate 99 godina da kažete nešto onda morate reći različite stvari“, smatra Aris Nalci, armensko-turski novinar.

Poruka objavljena na devet jezika za pojedine turske zvaničnike izraz je ljudske solidarnosti, želje za dijalogom i suočavanja sa prošlošću.

Dijelovi mađunarodne zajednice tumače je kao iskren i konstruktivan poziv na dijalog sa Armenijom.

Armenska carigradska patrijaršija saučešće je prihvatila sa radošću. Očekuje da bi taj potez mogao biti biti kamen temeljac za izgradnju mostova između ova dva naroda.

Izvor: Al Jazeera