Arheolozi otkrili Romulovu grobnicu?

Historičari su dugo podijeljeni u vezi s tim jesu li braća, koju je, prema legendi, othranila vučica, uopće postojala (EPA)

Italijanski arheolozi uskoro bi trebali predstaviti “nevjerovatno otkriće”, podzemno svetište iz 6. stoljeća p. n. e, koje bi moglo biti grobnica mitskog osnivača grada Rima i prvog rimskog kralja Romula.

Romul je, prema legendi, osnovao Rim sa svojim bratom blizancem Remom 21. aprila 753. p. n. e.

Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Svetište čine kameni sarkofag dug 1,4 metra i kružna građevna struktura, za koju se pretpostavlja da je bila oltar, navodi se u saopćenju arheološkog parka rimskog Koloseuma.

Lokacija svetišta smještenog unutar rimskog Foruma podudara se s mjestom na kojem je, prema drevnim zapisima, pokopan Romul, navodi se u saopćenju Parka, u kojem se ističe da je riječ o “nevjerovatnom otkriću”.

Rimska mitologija

Historičari su dugo podijeljeni u vezi s tim jesu li braća, koju je, prema legendi, othranila vučica, uopće postojala, ali, ako i jesu, gdje bi Romulovo tijelo, koje su, navodno, nakon smrti raskomadali gnjevni senatori, moglo biti pokopano.

Rimski forum bio je kucajuće srce Rimskog carstva i historijski izvori upućuju na to da je Romul pokopan negdje u tom području.

U svetištu nisu pronađene nikakve kosti, ali arheolozi najavljuju da imaju druge znakove koji upućuju na to da bi mogla biti riječ o grobu prvog rimskog vladara.

U historiji Rima period Romulove vladavine zasniva se na rimskoj mitologiji i ne može se smatrati vjerodostojnim.

To razdoblje poznato je kao razdoblje vladavine sedmorice rimskih kraljeva.

Romul, koga su popularnim učinili historičari i pisci poput Livija, Ovidija i Plutarha, prema legendi, zaorao je brazdu na brežuljku Palatinu kako bi označio gdje će biti zidine budućeg grada.

Politički začetnik grada

Kada je Rem, izrugujući se bratu, preskočio “zidine” kako bi mu pokazao koliko će neefikasne biti, ljutiti Romul ubio ga je i rekao da će tako završiti svi koji se usude preći rimske zidine, kaže legenda.

Na Palatinu je Romul osnovao Senat i prve legije.

Rimom je vladao 40 godina, a nejasno je kako je umro. Prema jednoj verziji, misteriozno je nestao u oluji, dok su ga, prema drugoj, ubili i raskomadali rimski senatori.

“Je li Romul postojao ili ne nije važno”, kaže italijanski arheolog Paolo Carafa i dodaje: “Važno je da su stari Rimljani njegov lik smatrali političkim začetnikom grada.”

Izvor: Agencije