Argentinska djeca umiru zbog neuhranjenosti

Argentina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača hrane, ali u mjestima poput Chacoa, na sjeveru države, mnogi stanovnici jedva preživljavaju.

Vlada je uložila milijune u borbu protiv siromaštva, ali oporba poručuje kako ti napori nisu donijeli željeni rezultat.

U srcu gustih šuma Chacoa, zajednica Toba bori se da preživi. Orlando Serrano najviše je zabrinut za djecu.

“Dobili smo mirovinu i ove kuće. Ali i dalje nam je vrlo teško. Nema posla, a naša su djeca gladna”, kaže ovaj pripadnik naroda Toba.

Djeca umiru

Narod Toba živio je od lova i zemlje. Ali, ekspanzija u uzgoju soje u Argentini uništila je veći dio okruženja u kojem je ta zajednica živjela.

“Ovdašnji stanovnici su među najsiromašnijim u zemlji pa iako je Vlada provela socijalne programe kako bi im pomogla i pobrinula se za njihov smještaj, mnogi i dalje nemaju dovoljno vode ili hrane”, izvještava reporterka Al Jazeere Teresa Bo.

Dječak iz ovog kraja nedavno je umro od neuhranjenosti i tuberkuloze. Njegova smrt potaknula je nove rasprave o razini siromaštva u državi.

Njegov ujak, Gilberto Fernandez, kaže da je Vlada mogla mnogo više učiniti za njega.

“Tražio sam od Vlade i Ministarstva zdravlja da nam pomognu prije nego što je Oskar umro. Nije imao liječnika da se brine o njemu. Ali nisam dobio odgovor”, kaže Gilberto.

I to nije sve. Rolando Nunez, koji upravlja lokalnom nevladinom organizacijom, kaže da desetljeća zanemarivanja zdravstvenih i obrazovnih potreba stanovništva, sada uzimaju danak.

Aktivisti ne vjeruju službenim podacima 

Vladu optužuje za prikrivanje stvarnog stanja. “Ovo je Oskarova smrtovnica. Piše da je bolest uzrok smrti. Nisu željeli priznati da je riječ o neuhranjenosti i tuberkuloza. To su bolesti siromašnih i Vlada ih želi prikriti”, smatra ovaj aktivist.

Prema službenim podacima, stopa siromaštva u ovoj regiji je osam posto, ali nevladin sektor barata brojkom od 45 posto.

“Ne možemo vjerovati službenim podacima jer ne znamo stvarne brojke o neuhranjenosti i smrtnosti djece”, objašnjava Nunez.

Vlada je uložila milijune u borbu protiv siromaštva. Izgrađene su nove bolnice i škole. Ali, potrebno je mnogo više učiniti da bi se argentinske izolirane zajednice otrgnule od ekstremnog siromaštva.

Izvor: Al Jazeera