Arapska liga formira zajedničku vojnu silu

Arapski lideri načelno su se složili da formiraju ujedinjene arapske vojne snage zbog sigurnosnih „izazova“ s kojima se suočava regija, rekao je egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi.

Razrada mehanizma i logistike zajedničkih snaga, što je ideja egipatskog predsjednika, mogla bi da potraje mjesecima.

“Vođe arapskih zemalja, u osnovi, odlučili su formirati ujedinjenu Arapsku vojnu silu. Okupit ćemo visokopozicionirani tim, koji će biti pod nadzorom oružanih snaga zemalja članica. Zadatak tima bit će proučavanje studija neophodnih za formiranje združene Arapske vojne sile”, rekao je Sisi na samitu Arapske lige održanom u Egiptu.

Nastavak operacija u Jemenu

U nacrtu dokumenta vojna sila Arapske lige se definira kao dobrovoljna, što znači da se ni od jedne države neće zahtijevati učešće, navodi Reuters.

Egipatski zvaničnici tvrde da bi takve snage mogle biti sastavljene od 40.000 elitnih vojnika te borbenih aviona, ratnih brodova i ostalog naoružanja. 

Samit Arapske lige zaključen je čvrstim obećanjima za rješenje krize u Jemenu. Koalicija okupljena oko Saudijske Arabije najavila je nastavak zračnih operacija, sve dok se pripadnici pokreta Husi ne povuku i predaju oružje.

“Operacija će se nastaviti sve dok se pobunjeni Husi ne povuku i ne polože oružje”, rekao je generalni sekretar lige Nabil al Arabi u Sharm el Sheiku, u Egiptu, gdje se održao samit, dijelom posvećen jemenskoj krizi.

Izvor: Agencije