Arapska liga će podržati Palestinu u UN-u

Mahmoud Abbas (desno) je rekao da će tražiti da Vijeće sigurnosti UN-a utvrdi rok za okončanje izraelske okupacije Zapadne obale (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je izjavio u subotu da će tražiti članstvo u Međunarodnom krivičnom sudu i preispitati sigurnosnu saradnju s Izraelom ako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne usvoji rezoluciju o palestinskoj državnosti i okončanju okupacije Izraela do novembra 2016. godine.

Obraćajući se šefovima diplomatije Arapske lige u Kairu, on je rekao da je odustajao od takvog koraka više puta, u odgovoru na molbe Washingtona, naglasivši da palestinsko rukovodstvo ne može više čekati.

Palestinski lider je najavio da će sad apočeti konsultacije o nacrtu rezolucije, ali nije spomenuo kada namjerava okončati taj zadatak.

Ministri vanjskih poslova AL-a su se, na prijedlog palestinskog predsjednika, dogovorili da Vijeću sigurnosti UN-a formalno predstave nacrt rezolucije kojom bi se odredio vremenski okvir za stvaranje palestinske države.

Na ovom skupu je također odbačeno priznavanje Izraela kao nacionalne države Jevreja, o čemu izraelski Knesset treba glasati 3. decembra, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Simbolična nastojanja

Ministri su oformili komitet, u kojem su Kuvajt, Mauritanija, Jordan i šef AL-a Nabil al-Araby, koji će lobirati za međunarodnu podršku pomenutoj rezoluciji o palestinskoj državi.

U saopćenju ministara AL-a se ne navodi kada će rezolucija biti prezentirana, ali se u diplomatskim krugovima saznaje da bi to moglo biti već ovih dana, posredstvom Jordana, koji je trenutno član Vijeća sigurnosti UN-a.

Rezolucija, po svoj prilici, neće biti usvojena, jer ili neće imati dovoljno glasova za, ili će SAD uložiti pravo veta.

Takva palestinska nastojanja su uglavnom simbolična, navodi Associated Press.

Izraelski mediji prenose da je Abbas objasnio da Palestinci ne mogu čekati dok “Izrael stvara činjenice na terenu nastavkom izgradnje naselja” na okupiranoj palestinskoj zemlji.

“Tražit ćemo članstvo u međunarodnim organizacijama, uključujući Međunarodni krivični sud u Hagu. Također ćemo preispitati naše veze s Izraelom, uključujući okončanje sigurnosne saradnje između nas,” najavio je Abbas u slučaju da rezolucija ne bude usvojena i ne obnove se pregovori o miru.

U govoru na zasjedanju Generalne skupštine UN-a krajem septembra, Abbas je rekao da će tražiti da Vijeće sigurnosti UN-a utvrdi rok za okončanje izraelske okupacije Zapadne obale.

‘Izraelska Vlada jača aparthejd’

Sedam dana kasnije dijeljen je nacrt rezolucije s pozivom o povlačenju do novembra 2016. godine i međunarodnim snagama da zamijene izraelsku vojsku.

Abbas sada kaže da će povratak pregovorima biti moguć ako Izrael pristane da u potpunosti zamrzne širenje naselja, uključujući i izgradnju domova za Jevreje u anektiranom Istočnom Jerusalemu i razmijeni zatvorenike, kako je predviđeno još prilikom obnove prethodnih pregovora koji su u aprilu doživjeli krah.

“Dali smo Amerikancima svaku mogućnost i više puta smo odložili da preduzmemo akciju. Mene su optužili da sam prihvatio politiku strpljivog čekanja i zato od vas tražim da podržite našu rezoluciju Vijeću sigurnosti”, rekao je Abbas.

On je također optužio izraelsku Vladu da jača režim aparthejda i naveo izraelske akcije, kao što su izgradnja puteva samo za jevrejske naseljenike, autobusa samo za Jevreje i prijedlog najnovijeg zakona kojim bi se Izrael identificirao kao jevrejska država.

Izvor: Agencije