Oglasi

Apple radi na 100 posto obnovljivoj energiji

Iako sva postrojenja tehnološke kompanije rade na obnovljivoj energiji, njeni dobavljači znatno kasne.
AppleIz Europske komisije je priopćeno kako drugi 'provideri' usluga za streaming glazbe neće biti ugroženiAP - Arhiva

Tehnološki gigant Apple je na svojoj zvaničnoj stranici objavio kako od sada sva postrojenja kompanije rade na obnovljivoj energiji.

To uključuje trgovine, urede i podatkovne centre, koji rade na solarnoj energiji, vjetroenergiji, hidrogenu i drugim čistim izvorima energije.

Iako je ovaj podatak impresivan, mnogi Appleovi dobavljači i dalje ne koriste čistu energiju.

Apple je uspio uvjeriti još devet dobavljača "da svu svoju proizvodnju za Apple pokreću sa 100 posto obnovljivom energijom, povećavajući tako ukupan broj obavezanih dobavljača na 23", piše u izvještaju kompanije.

Među novim dobavljačima koji su se obavezali koristiti čistu energiju su Pegatron, s fabrikama iPhonea u Šangaju i Kunšanu, te Finisar, američka kompanija koja pravi dijelove koji pokreću Face ID i Animoji.

Dodatni projekti u 11 država

Rad na 100 posto obnovljivoj energiji bio je dugogodišnji cilj Applea.

Prije tri godine bili su na 93 posto, a veliki energetski projekti su kompaniju okrenuli u ovom pravcu.

Dosadašnjih 25 projekata (vjetroenergija, solarna energija i biogas) proizvodi 626 megavata čiste energije.

U pripremi su dodatni projekti u 11 država, koji će proizvoditi dodatnih 1,4 gigavata obnovljive enrgije, piše u izvještaju Applea.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.