Oglasi

Apple od Samsunga traži još novca

Samsung zahtijeva od suda obnovu postupka i vrijeme za pripremu te nepristranost prema strankama.
Proizvođač iPhonea traži dopunu postojećoj presudi radi povećanja odštete za 707 miliona dolaraEPA

Američka informatička kompanija Apple zatražila je još 707 miliona dolara odštete, pošto joj je jedan kalifornijski sudija odobrio milijardu dolara, a Samsung traži obnovu postupka.

U sudskom dokumentu "Apple traži dopunu postojećoj presudi radi povećanja odštete za 707 miliona dolara", ocijenivši da dobivena odšteta nije dovoljna za Samsungovo kopiranje patenata na konstrukciju proizvoda.

Apple traži da odšteta pokrije "sve kopirane proizvode", ističe se u dokumentu.

Osim toga, Samsung u posebnom dokumentu ističe da "pritisci suda u vezi sa zakazivanjem ročišta, svjedocima i dokazima još nisu viđeni u ovako složenom i opsežnom sporu zbog patenta i onemogućili su Samsung da podnese potpun i objektivan spis kao odgovor na brojne optužbe Applea".

Obnova postupka

"Samsung zato s dužnim poštovanjem traži od suda obnovu postupka i vrijeme za pripremu te nepristranost prema strankama", dodaje se u dokumentu.

Apple i Samsung se međusobno optužuju za kopiranje patenata na sudovima u čitavom nizu zemalja, s do sada različitim ishodom.

Apple je odnio veliku pobjedu u augustu u SAD-u, kada je porota u Californiji zatražila da Samsung plati kaznu veću od milijardu dolara.

Američka kompanija je odbijena na japanskom sudu, a jedan korejski sudija kaznio je i Apple i Samsung.

Apple je najveća svjetska kompanija za proizvodnju informatičkih tableta, a Samsung je druga po veličini, dok su im mjesta zamijenjena na tržištu pametnih telefona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.