Apple donira dva miliona dolara za borbu protiv mržnje

U sukobima desničara i njihovih protivnika povrijeđeno je 19 osoba (EPA)

Američka kompanija Apple odlučila je donirati dva miliona dolara dvjema grupama za zaštitu ljudskih prava poslije obećanja direktora Applea Tima Cooka da će pomoći borbu protiv mržnje koja je podstakla nasilje u gradu Charlottesville prošlog vikenda, tokom kojeg je poginula 32-godišnja žena.

Apple će donirati po milion dolara Pravnom centru za siromašne na jugu (Southern Poverty Law Center) i Savezu protiv klevete (Anti-Defamation League), a Cook je to obećao u internoj bilješci dostavljenoj Associated Pressu.

On je naveo da se duboko ne slaže s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom, koji je izjednačio djelovanje ekstremnih desničara i učesnika kontramitinga koji su im se suprotstavili, navodi AP.

Cook vjeruje da je izjednačavanje pripadnika dvije grupe “suprotno idealima Amerikanaca”, čime se pridružio drugim direktorima poznatih kompanija koji su se ogradili od Trumpovih izjava, prenosi Beta.

Trump na udaru kritika

Heather Heyer poginula je u subotu u Charlottesvilleu kada je automobil uletio u masu učesnika kontramitinga koji su demonstrirali protiv skupa ekstremnih desničara, organiziranog zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Leeju iz američkog Građanskog rata.

U sukobima te dvije grupe povrijeđeno je 19 osoba.

Trump se našao na udaru kritika pošto je prvobitno optužio “mnoge strane” za mržnju i netrpeljivost, bez otvorenog spominjanja neonacista i rasista koji su organizirali taj desničarski skup u Charlottesvilleu, u američkoj saveznoj državi Virginija.

Američki predsjednik potom je u ponedjeljak pokušao pojasniti svoj stav i poimence osudio rasističku organizaciju KKK i neonaciste, dok je u četvrtak ponovio prvobitnu i kontroverznu reakciju o nasilju u Charlottesvilleu, ocijenivši da su “obje strane” krive.

Izvor: Agencije