Aplikacija koja otkriva srodstvo

U relativno maloj zemlji poput Islanda, gdje je gotovo svako svakome daleki rođak, normalne životne stvari poput stupanja u brak nose veliki rizik. Ali, sada bi jedna smartphone aplikacija mogla otkloniti svaku vrstu rizika.

U državi sa samo 320 hiljada stanovnika neizbježno je da ćete nekada naletjeti na nekoga s kim ste u srodstvu i to možda veoma bliskom. Ali, koliko blizu želite prići takvoj osobi?

Tri studenta napravila su aplikaciju koja se oglašava alarmom ukoliko ste u srodstvu sa drugom osobom.

“Baš je zabavno vidjeti u kojem ste srodstvu sa drugim ljudima. Naprimjer, kada upoznate novog prijatelja i saznate da ste rođaci. To je zanimljiva činjenica”, kaže jedan od izumitelja Hakon Thrastar Bjornsson.

Baza podataka stara 1.200 godina

Kada kucnete jedan mobitel o drugi, aplikacija aktivira bazu podataka stanovnika Islanda i njihovih porodičnih stabala koja datiraju unazad 1.200 godina.

Ovu bazu razvila je islandska biotehnička kompanija. Njen potencijal je veliki.

“Ovo je samo prvi korak na putu da ljudi, preko smartphonea, imaju pristup ne samo genetskom porijeklu nego i zdravstvenoj historiji. Ovo je način na koji ćemo u budućnosti pristupati različitim bazama podataka”, kaže naučnik Kari Stefansson.

Na Islandu je ovo način da se izbjegnu brakovi osoba koje su u srodstvu, a da to i ne znaju, što je u ovoj državi problem koji traje stotinama godina.

Izvor: Al Jazeera