Oglasi

AP: Da li su Rusi plaćali talibanima za ubijanje Amerikanaca?

Bijela kuća je upoznata početkom 2019. sa strogo povjerljivim izvještajem da je Rusija plaćala talibanima za ubistva Amerikanaca, navodi AP.
Rusija je tajno plaćala talibanima i njihovim saradnicima da ubijaju pripadnike američkih oružanih snaga u Afganistanu, navodi se u povjerljivom izvještajuEPA

Vrh Bijele kuće bio je upoznat još početkom 2019. godine sa strogo povjerljivim izvještajem američkih obavještajnih službi u kojima se tvrdi da je Rusija plaćala talibanima za ubistva Amerikanaca.

Agencija AP izvještava da su najviši zvaničnici Bijele kuće znali za ovaj izvještaj godinu dana ranije nego što se u prvi mah mislilo, prenosi Tanjug.

Osmorica kongresmena iz dvije najveće političke stranke u Sjedinjenim Američkim Državama prisustvovali su sastanku u Bijeloj kući povodom uznemirujućih tvrdnji obavještajnih službi u kojima se navodi da je Rusija tajno plaćala talibanima i njihovim saradnicima da ubijaju pripadnike američkih oružanih snaga u Afganistanu.

U Bijeloj kući tvrde da predsjednik Donald Tramp nije bio upoznat sa svim detaljima iz ovih izvještaja.

Američki kongresmeni zatražili su dodatne informacije i zauzeli stanovište da Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin moraju da snose posljedice.

Predstavnica za medije Bijele kuće Kayleigh McEnany tvrdi da predsjednik Trump nije bio informiran o ovim tvrdnjama jer one "nisu bile provjerene".

Neuobičajeni standardi

Posmatrači ukazuju da je Bijela kuća najednom uvele neuobičajene, visoke standarde o informacijama koje hoće ili neće biti predstavljene predsjedniku SAD-a jer se rijetko kada događalo da se obavještajni podaci ikada mogu u potpunosti potvrditi i staviti na uvid predsjedniku ili njegovim najbližim saradnicima bez ijedne sjenke sumnje u njihovu vjerodostojnost.

Bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton tvrdi da su informacije o ruskom nagrađivanju talibanskih ubistava Amerikanaca bile predočene predsjedniku, kao i da je on lično upoznao predsjednika sa ovim nalazima obavještajnih službi.

Demokratski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima Joe Biden, optužio je u ponedjeljak svog rivala Donalda Trumpa tokom jednog donatorskog skupa da je izdao američke trupe i odlučio da se ponizi pred Putinom.

"Zgađen sam. Da li je iko mogao da pomisli da će vrhovni komandant oružanih snaga SAD-a da se pravi da ne vidi ovako nešto", zapitao je Biden.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov u ponedjeljak je ocijenio da su navodi američkih obavještajnih struktura - "laž".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.