Antiislamska knjiga puna grešaka bestseler u Njemačkoj

Thilo Sarrazine
Autorica navodi kako ovo nije prvi put da njemački desničarski autor Thilo Sarrazin podigne buru svojom knjigom (EPA)

Knjiga koja je nedavno objavljena u Njemačkoj pod naslovom “Neprijateljsko preuzimanje – kako islam otežava napredak i ugrožava društvo” postala je vrlo popularna i izazvala je brojne kontroverze zbog laži i izmišljotina koje se u njoj nalaze, navodi francuski list Liberation.

Johanna Luyssen, dopisnica ovog francuskog lista iz Berlina, na početku svog teksta citira naslov kojeg je njemački list Suddeutsche Zeitung objavio o ovoj novoj knjizi: “Njemačkoj je ova knjiga strašno potrebna, baš kao i epidemija ebole”.

U tekstu francuskog lista pod naslovom “Antiislamska knjiga puna grešaka bestseler u Njemačkoj”, autorica Luyssen navodi kako ovo nije prvi put da njemački desničarski autor Thilo Sarrazin podigne buru svojom knjigom.

Greške, netačnosti, manipulacije…

“Njemačka nestaje: kako smo prokockali svoju zemlju”, glasio je naslov knjige koju je Sarrazin objavio 2010. godine.

Tada je ovaj bivši njemački političar iz Socijaldemokrata kritizirao nekontrolirano useljenje migranata u Njemačku i predviđao propast države ako se takva politika nastavi.

Knjiga je stekla veliku popularnost i prodana je u više od milion i po primjeraka.

Ali o čemu govori nova Sarrazinova knjiga? Prema stručnjacima koji su upoznati s njegovim novim djelom, knjiga obiluje činjeničnim greškama, netačnostima, manipulacijama statistikama i pogrešnim obrazloženjima, tvrdi Luyssen.

Dopisnica lista Liberation prenosi da stručnjaci sumnjaju u Sarrazinove tvrdnje da je pročitao Kur'an, a ako ga je i pročitao, onda je riječ o prijevodu Kur'ana na njemački jezik, s obzirom na to da on ne zna čitati i pisati na arapskom jeziku.

Citirala je i riječi Johannae Pink, njemačke stručnjakinje za vjerska pitanja, koja se osvrnula na ovo djelo, rekavši:

“On uopće nema pojma šta Kur'an predstavlja za muslimane i kolika je njegova uloga (…) tvrdi da je djelo pisao objektivno, nepristrano i bez predrasuda o Kur'anu, što je smješno”.

Nasuprot tome, njegova vizija Evrope je ružičasta i daleko od realnosti.

Opisana je kao vječna pozitivna slika povezana sa racionalizmom, sekularizmom, tolerancijom, egalitarizmom i ljudskim pravima, dok su fašizam, svjetski ratovi i kolonijalizam izbrisani.

‘Ne čitaj!’

Ukratko spominje kolonijalizam, ali govori da je to pozitivna stvar, jer su kolonisti donijeli divne stvari u kolonizirane zemlje, poput simfonijskih orkestara, kazala je ironično Johanna Pink.

Na kraju, on postulira da je sekularizam gotovo ukorijenjen u kršćanskoj doktrini.

Izgleda da je hiljadu godina kršćanskih imperatora u Evropi za njega prilično zanemarljiv historijski događaj, kazala je Pink.

Luyssen navodi da je njemački list Tagesspiegel opisao ovu knjigu kao “uvredljivu, rasističku i manipulativnu”.

Svoj članak o ovom djelu je završila s upozorenjem: “Ne čitaj!”.

I pored svih ovih upozorenja i negativnih komentara zbog laži koje se nalaze u knjizi, Luyssen je primjetila kako je od dana objavljivanja pa sve do danas ova knjiga jedna od najprodavanijih na Amazonu.

Izvor: Al Jazeera