Anonimusi ruše hiljade Twitter naloga ISIL-a

ISIL nema hakere kakve imaju Anonimusi, tvrde predstavnici hakerske grupe (Getty Images)

Hakerska grupa Anonimusi saopćila je da je oborila više od 5.500 naloga na Twitteru koji pripadaju grupi Islamska država Irak i Levant.

Anonimusi su to objavili tvitajući sa svog naloga #OpParis, nakon što su objavili “totalni rat” toj grupi poslije niza napada u Parizu, u kojima je ubijeno 129 ljudi, a odgovornost je preuzeo ISIL, prenosi Russia Today.

“Naša sposobnost da oborimo ISIL je direktan rezultat naših hakera, minera podataka i špijuna koje imamo po cijelom svetu. Imamo ljude koji su veoma bliski ISIL-u na terenu”, rekao je za RT glasnogovornik Anonimusa Alex Poucher. 

Efikasna sredstva

Kako je dodao, hakerska grupa je izgradila instrumente koji “bi mogli biti bolji nego sredstva ijedne svjetske vlade u borbi protiv ISIL-a na internetu”.

Svjestan da i ISIL ima svoje hakere, Poucher je izrazio uvjerenje da ta grupa nema hakere kakve imaju Anonimusi.

“Zapodjenuli su borbu s Anonimusima kada su napali Pariz i sada bi trebali očekivati naš potez”, rekao je on, dodavši da hakerska grupa “neće samo sjediti po strani i posmatrati kako se teroristički napadi izvode po svijetu”.

Anonimusi su u ponedjeljak objavili videosnimak u kojem najavljuju da će “početi najveću operaciju ikada” protiv ISIL-a, poslije napada izvedenih u petak u Parizu, u kojima je 129 ljudi ubijeno, a 352 ranjeno.

Izvor: Agencije