Ankete: Trump i Cruz gotovo izjednačeni u Iowi

Cruz (desno) rekao da bi 'Trump mogao biti nezaustavljiv' ukoliko pobijedi u Iowi (EPA)

Prema najnovijim anketama u SAD-u, milijarder Donald Trump i konzervativni senator iz Teksasa Ted Cruz gotovo su potpuno izjednačeni u američkoj saveznoj državi Iowi, nekoliko dana pred prvo glasanje u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju 2016.

Trump uživa podršku 31 posto republikanskih birača koji će vjerovatno učestvovati na stranačkim izborima u Iowi sljedećeg ponedjeljka, dok Cruz ima 29 posto, pokazuju nova istraživanja Univerziteta Quinnipiac.

Međutim, ankete na nacionalnom nivou pokazuju da Trump, vlasnik hotela i kasina ima uvjerljivu prednost u odnosu na Cruza i ostalih deset kandidata koji još više zaostaju za njim u utrci za republikansku nominaciju, prenose agencije.

Odziv birača

Stručnjak Univerziteta Quinnipiac Peter Brown kaže da je teško predvidjeti ishod republikanskih izbora u Iowi, i da se sve svodi na odziv birača, budući da se četiri od deset potencijalnih učesnika u primarnim izborima u toj državi još nije definitivno opredijelilo kojeg će kandidata podržati, prenosi Glas Amerike.

Ted Cruz je naglasio značaj stranačkih skupova u Iowi, iako je riječ o tek prvom u dugom nizu glasanja u pojedinačnim državama, prije nego što republikanski kandidat bude nominiran na nacionalnoj konvenciji u julu.

Cruz je grupi vjerskih lidera u Iowi rekao da bi “Trump mogao biti nezaustavljiv“ ukoliko pobijedi u Iowi. Ankete pokazuju da njujorški mogul vodi daleko ispred svih u sjeveroistočnoj državi New Hampshire, sljedećoj državi koja glasa poslije Iowe.

Nova, nacionalna anketa koju su proveli CNN i ORC (Opinion Research Corporation) pokazuje da Trump ima podršku 41 posto republikanaca, dvostruko više od Cruza kojeg podržava 19 posto.

Izvor: Agencije