Ankete: Abeova stranka pobjednik izbora

Japanski premijer Shinzo Abe uvjerljivo je pobijedio u nedjelju na izborima za gornji dom Parlamenta, navodi se u prvim procjenama javne televizije, što će mu dati snažniji mandat za provođenje plana oživljavanja privrede i politike čvrste diplomatije.

Abeova Liberalno demokratska stranka (LDP) s koalicionim partnerom, strankom Novi Komeito, dobila je apsolutnu većinu u gornjem domu Parlamenta, objavila je televizija NHK, pozivajući se na izlazne ankete.

Te dvije stranke dobile su najmanje 71 od 121 mjesta za koje su se održavali izbori, tako da će sad imati minimalno 130 od ukupno 242 mjesta u gornjem domu Parlamenta.

Prvi rezultati izbora bit će poznati u večernjim satima ili rano u ponedjeljak.

Pobjeda Abeove stranka pobijedi znači da će Japan dobiti prvu stabilnu vladu od 2006, kada je otišao Junichiro Koizumi, smatraju analitičari.

Pobjeda bi Abeu dala snažniji mandat za provođenje plana oživljavanja privrede i obnove vlastitog političkog ugleda, jer je on na izborima za gornji dom 2007. vodio stranku u poraz.

Program ‘Abenomika’

Na tim je izborima opozicija dobila priliku da blokira neke zakone, što je dvije godine poslije dovelo do Abeove ostavke.

Nakon niza kratkotrajnih čelnika, 58-godišnji Abe vratio se uvjerljivom pobjedom na decembarskim izborima za donji dom Parlamenta.

Njegova stranka došla je na vlast s koalicionim partnerom, strankom Novim Komeitom.

Reporter Al Jazeere Rob McBride javlja iz Tokija da je ekonomija odigrala veliku ulogu na izborima.

“Japanski birači osjećaju da je krenula uzlaznom putanjom i postoji taj faktor osjećanja da je stanje u ekonomiji dobro. To se moglo osjetiti i danas na biračkim mjestima. Također, i ova situacija u Paralmentu, gdje su dvije stranke kontrolirale dva različita Doma tokom posljednjih šest godina, sa borbama, promjenama premijera… Postojalo je opšte raspoloženje da taj zastoj treba okončati za dobrobit Japana i krenuti naprijed. Mislim da je većina ljudi danas glasala za LDP želeći da se taj zastoj okonča, a nije bilo ni mnogo stranaka za koje se moglo glasati.”

Abe je najavio da se će baviti oporavkom privrede, politikom nazvanom ‘Abenomikom’, mješavinom iznimno blage monetarne politike, fiskalne potrošnje i strukturnih reformi.

Oslabljena opozicija

Abe bi se lako mogao okrenuti konzervativnim temama koje su mu bliske i baviti se revizijom poslijeratnog pacifističkog Ustava i ratnu istoriju službenog Tokija početi prikazivati u novom svjetlu, s mnogo manje poniznosti, prenose agencije.

Takav bi pomak pokvario odnose s Kinom i Južnom Korejom, a službeni  Tokio je s objema zemljama već u teritorijalnom sporu oko malih i nenaseljenih ostrva.

“Abeova administracija mogla bi postati dugotrajan režim”, rekao je Koji Nakakita, profesor političkih nauka na Univerzitetu Hitotsubashi u Tokiju.

Neki glasači ističu da bi se ekonomija oporavila pod Abeovim vodstvom, dok drugi negoduju zbog oslabljene opozicije.

“Očekujem da će Abeov kabinet provesti njegov plan za oporavak, kako bismo ga zaista mogli osjetiti”, rekla je penzionerka Masako Suzuki iz Tokija, prenosi AFP.

Direktor internetske kompanije Miho Sugiyama kaže”: Ne mogu glasati za opozicione stranke, koje nisu u stanju da nešto preduzmu. Ne očekujem mnogo od sadašnje opozicije”.

Izvor: Al Jazeera i agencije