Anketa: Više od polovine građana Srbije za članstvo u EU-u

Sve pozitivne asocijacije na Evropsku uniju imaju trend rasta (Getty Images)

Ako bi sutra bio održan referendum s pitanjem “Podržavate li učlanjenje Srbije u Evropsku uniju?”, 52 posto građana Srbije glasalo bi “za”, njih 24 posto glasalo bi “protiv”, dok po 12 posto ne bi glasalo uopće ili ne zna šta bi odgovorilo na to pitanje, rezultat je istraživanja javnog mnijenja “Evropska orijentacija građana Srbije”, koje je krajem decembra provelo Ministarstvo za evropske integracije Srbije.

Anketa, u kojoj je učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina, rađena je prema standardu Eurobarometra, saopćilo je to ministarstvo.

Podrška građana reformama, kao i prethodnih godina, veoma je visoka.

Od ukupnog broja ispitanika njih 65 posto smatra da bi reforme neophodne za ulazak zemlje u EU trebalo provoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje i uređenije Srbije.

Unija najveći donator

Kad je riječ o bespovratnoj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. godine do danas, 24 posto ispitanika prepoznalo je da je EU najveći donator zemlji u posljednjih 16 godina, na drugom mjestu po percepciji građana nalazi se Rusija, na trećem Kina, a na četvrtom Japan.

U odnosu na rezultate istraživanja od prije godinu dana, iz decembra 2016, broj onih koji kao najvećeg davaoca pomoći Srbiji vide EU porastao je za tri posto, dok je broj onih koji su mislili da je riječ o Rusiji smanjen za jedan posto.

Zvanični podaci govore da u periodu od 2000. do kraja 2016. godine EU i njene države članice sa 4,31 milijardom eura realizovanih bespovratnih sredstava predstavljaju najveće donatore, čime su značajno doprinijele razvoju Srbije, ističe se u saopćenju.

Pojedinačno gledano, Evropska komisija donirala je 2,96 milijardi eura, Njemačka 357,51 miliona eura, Švedska 232,41 miliona eura i Italija 191,49 miliona eura.

Kako se ukazuje, sve pozitivne asocijacije na EU imaju trend rasta.

Građani povezuju pojam “EU” s boljim životom, višim standardom, blagostanjem, putovanjima, i to njih 18 posto, dok je u prethodnom istraživanju to činilo deset posto ispitanika.

Rješavati problem Beograda i Prištine

Najveći postotak građana, njih 56 posto, smatra da bi probleme Srbije i Kosova trebalo rješavati nezavisno od toga traži li to EU, odnosno više od polovine ispitanika podržava opredijeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i spremnost da se na taj način dođe do održivih rješenja.

Reformu zdravstvenog sistema (15 posto), borbu protiv korupcije (15 posto), reforme pravosuđa (14 posto) i obrazovnog sistema (deset posto) građani prepoznaju kao najznačajnije i one koje najviše utječu na njihov svakodnevni život.

Sljedeće po važnosti su im reforme u oblasti zaštite potrošača i poljoprivrede (devet posto), zatim zaštita životne sredine (pet posto) i bolja zaštita ljudskih prava (pet posto).

Za najveći broj građana, njih 19 posto, članstvo u EU-u predstavlja više mogućnosti za zapošljavanje, put ka boljoj budućnosti mladih ljudi (15 posto), mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU-a (15 posto), kao i mogućnost da se uredi stanje u državi (13 posto), ističe Ministarstvo za evropske integracije.

Izvor: Agencije