Ankara SAD-u: Shvatite da postoji nova Turska

Odnosi Turske i Zapada sve su zategnutiji nakon prošlomjesečnog propalog vojnog udara.

Ankara je od Washingtona zatražila izručenje imama Fethullaha Gulena, kojeg krivi za pokušaj državnog udara, a kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji u najvećoj je krizi dosad. Vlada je optužila Zapad da ne daje dovoljno podrške, a zapadni zvaničnici tvrde da Turska nije spremna za kompromis.

Gradovi su oblijepljeni bilboardima koji slave poraz pučista, fotografijama žrtava smrtonosne julske noći koja je promijenila ovu naciju.

Racije i hapšenja osumnjičenih pristalica Gulenovog pokreta u državnim institucijama koje Vlada sumnjiči za pokušaj vojnog udara se nastavljaju. Zapad je upozorio na, kako ga nazivaju, lov na vještice. Turski zvaničnici su razočarani.

„Stalno nam prebacuju zbog slobode izražavanja, pitanja vezanih za našu demokratiju. Ako su iskreni, kada je riječ o turskoj demokratiji, zašto im je trebalo toliko dugo da se svrstaju na stranu demokratije?”, pita Ravza Kavkaci Kan iz AK partije.

Izvori napetosti

Zahtjev za izručenje Gulena, koji živi u SAD-u, stavio je Ankaru u sukob sa Washingtonom. To će biti tema posjete američkog potpredsjednika Joea Bidena Ankari iduće sedmice.

Odnosi Ankare i Washingtona su bili napeti i prije krize. Ovaj put, izgleda da je Ankara ozbiljnija nego ikada prije.

„Turska želi da Zapad shvati kako sada postoji nova Turska. Nju morate tretirati kao ravnopravnog partnera. U protivnom, naći ćemo alternativu”, kaže Bilal Sambur, politički analitičar.

Čak i prije propalog vojnog udara, nova Turska je bila u nastajanju. Počela se ponovno otvarati ka svijetu i popravljati odnose s Rusijom.

Čistke nakon propalog vojnog udara nisu jedini izvor napetosti između Turske i Zapada. Obje strane razmatraju međusobno savezništvo. Vlada je sada poslala svojim tradicionalnim partnerima poruku – ne trebate nam. Međutim, mnogi tvrde da strateški gledano, nije u Turskom interesu da prekine te veze.

Vlada kaže da nema namjeru to uraditi, ali ponovne procjene tih veza su moguće ako ne ispune svoje zahtjeve.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera