Ankara: Pozitivni signali o izručenju Gulena

Gulen traži nezavisnu međunarodnu istragu o neuspjelom puču (Reuters)

Turska je saopćila da je primila “pozitivne signale” od SAD-a oko zahtjeva za izručenje imama Fetullaha Gulena kojeg Ankara optužuje za organizovanje prošlomjesečnog neuspjelog vojnog udara.

“Počeli smo da primamo neke pozitivne signale” što se tiče Gulenove ekstradicije, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu je dodao da Ankara priprema i dodatna dokumenta koja će da pošalje Washingtonu u vezi sa Gulenovim izručenjem.

“Svi na svijetu znaju ko stoji iza pokušaja puča”, naveo je Cavusoglu, prenosi AFP.

Formiranje međunarodne komisije

Gulen, koji živi u egzilu u Pensilvaniji, odbacuje optužbe Ankare.

U autorskom tekstu koji je objavio pariški dnevnik Mond Gulen je poručio da traži nezavisnu međunarodnu istragu o neuspjelom pokušaju puča u Turskoj.

Gulen je porekao bilo kakvu umiješanost u zavjeru i pozvao na formiranje međunarodne komisije za istragu o pokušaju puča, prenosi Mond.

“Ukoliko se ustanovi da je makar deseti dio optužbi protiv mene opravdan, obećavam da ću se vratiti u Tursku i izdržavati najtežu kaznu”, poručio je Gulen u tekstu, obećavši punu saradnju sa turskim vlastima.

Osvrnuvši se na optužbe Ankare u vezi sa planiranjem puča koje su usmjerene protiv pokreta Hizmet, Gulen kaže da, ako su pojedini simpatizeri tog pokreta i bili pod utjecajem intervencionističkih tendencija vojske, u šta on sumnja, njihove greške se ne mogu pripisati cijelom pokretu.

“Niko, ni ja niti bilo ko drugi, nije iznad prava. Želim da svi krivci, kog god da su opredjeljenja, budu osuđeni na kazne koje zaslužuju u okviru pravednog procesa. Međutim, od oktobra 2014. pravosudni sistem je pod kontrolom vlasti i vjerojatnoća da proces bude pravedan je skoro nulta. Zato pozivam na osnivanje međunarodne komisije i najavljujem da ću prihvatiti njene zaključke”, istakao je Gulen.

On primjećuje da žrtve “lova na vještice” u Turskoj, stotine hiljada pojedinaca koji su smijenjeni sa radnih mjesta zbog sumnji vlasti u vezi sa organizovanjem puča, proživljavaju pravu humanitarnu dramu.

Izvor: Agencije