Angela Merkel u Kini: Prepreke u poslovanju

Planirano je da njemačka kancelarka s državnim zvaničnicima razgovara i o novom kineskom zakonu o nevladinim organizacijama (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se u službenoj posjeti Kini, kako bi s čelnicima te zemlje razgovarala o temama poput ljudskih prava i ekonomskih odnosa dviju zemalja.

Njena posjeta uslijedila je u trenutku rastućih zabrinutosti među njemačkim kompanijama zbog prepreka s kojima se suočavaju poslujući s Kinom.

Osim toga, planirano je da kancelarka s državnim zvaničnicima razgovara i o novom kineskom zakonu o nevladinim organizacijama, na osnovu kojeg je sedam hiljada stranih organizacija stavljeno pod službeni nadzor agencije za državnu sigurnost.

Njemačka najveći investitor

Nakon sastanka s njemačkom kancelarkom, premijer Li Keqiang naveo je da, s njegove tačke gledišta, problema u saradnji s njemačkim kompanijama nema.

Njemačka je najveći investitor u Kini. U našoj zemlji posluje blizu 10.000 njemačkih kompanija. Te brojke su realnost koja dokazuje da je Kina otvoreno tržište i to će i ostati u budućnosti”, kazao je.

Čelnici njemačkih kompanija tvrde da nemaju isti tretman prilikom investiranja u Kinu.

Sve skuplja i starija radna snaga primorava Kinu da promijeni pouzdani poslovni model.

“Kineska ekonomija je u kritičnoj fazi. Neophodno je izvršiti strukturne promjene”, tvrdi univerzitetski profesor Yan Jin.

Ono što je sigurno jeste da su kineske ambicije značajno porasle. Od masovnog proizvođača ekonomija se sada više fokusira na napredne industrije poput robotike.

Prošlog mjeseca kineska tehnološka kompanija Midea kupila je 30 posto dionica Kuke, jednog od najjačih njemačkih industrijskih proizvođača.

Konkurencija zabrinjava Nijemce

Cilj te investicije je da Midea od njemačke kompanije preuzme tehnologiju koja će omogućiti bolji globalni plasman njenih proizvoda. Konkurencija koja zabrinjava sve više njemačkih biznismena.

“Od januara su kineski investitori pokrenuli postupke kupovine udjela u 24 njemačke kompanije, a ukupna vrijednost tih investicija dostigla je rekordnih devet milijardi dolara”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Florence Looi.

Istovremeno, Evropske kompanije tvrde da poslovna klima u Kini postaje sve nepovoljnija, dok izvještaj Evropske trgovačke komore navodi kako ta zemlja uvodi nove sigurnosne zakone koji ograničavaju poslovanje kompanija iz Evrope.

Njemačka je najveći evropski trgovački partner Kine, što toj zemlji daje određenu prednost prilikom pregovora s Pekingom, što je poluga za koju se mnoge njemačke kompanije nadaju da će njihova kancelarka iskoristiti tokom razgovora s kineskim kolegama.

Izvor: Al Jazeera