Angela Merkel izašla iz samoizolacije

Njemačka kancelarka pozvala je građane da se drže pravila i pokažu razum (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izašla je iz samoizolacije i vratila se svojim dužnostima nakon što su testovi na korona virus nekoliko puta bili negativni, saopćio je njen glasnogovornik.

Merkel je bila u kućnom karantinu zbog kontakta s osobom koja je bila pozitivna na testiranju na korona virus.

Kancelarka je obaviještena da je jedan ljekar, s kojim je bila u kontaktu, u međuvremenu bio pozitivan na testiranju na korona virus, saopćio je ranije glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

‘Držite se pravila, pokažite razum’

Nakon toga se, kako je kazao Seibert, Merkel odlučila odmah povući u kućni karantin, izvijestila je agencija dpa, prenosi Hina.

Njemačka kancelarka pozvala je građane da se drže pravila i “pokažu razum”.

Nešto ranije izjavila je da je “situacija s korona virusom neuobičajenija nego u vrijeme bankarske krize” i da je zadatak Vlade Njemačke spasiti ljudske živote, “ali i pobrinuti se za to da ekonomija funkcionira”.

“Ovo je sve samo ne još jedna mala epizoda u historiji naše zemlje. Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo”, kazala je i dodala da je s premijerima saveznih pokrajina dogovorila posebne mjere u borbi protiv širenja zaraze korona virusom.

Prema podacima sajta Worldometers, Njemačka je četvrta najpogođenija zemlja korona virusom, s više od 840.000 zaraženih i više od 1.100 preminulih. Istovremeno, u Njemačkoj se dosad oporavilo više od 22.000 ljudi, što je najviše oporavljenih nakon Kine i Španije.

Izvor: Agencije