Aneksiju Zapadne obale EU smatra kršenjem međunarodnog prava

Židovska naselja
Trajno rješenje sukoba mora garantovati jednaka prava i Izraelaca i Palestinaca, navodi se u pismu (AP)

Europska unija upozorila je da je svaki pokušaj izraelske aneksije okupirane Zapadne obale kršenje međunarodnog prava te izjavila da je spremna poduzeti potrebne korake u slučaju provedbe plana aneksije, prenosi agencija Anadolija.

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano na dnevnoj je konferenciji za novinare govorio o navodima da EU priprema sankcije protiv Izraela u slučaju provedbe plana aneksije okupirane Zapadne obale.

Kazao je da se Unija više puta oglasila u vezi s tim te je napomenuo da ona aneksiju smatra kršenjem međunarodnog prava.

Netanyahu i Gantz najavili ubrzanje plana aneksije 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sa čelnikom oporbe Bennyjem Gantzom formirao je zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. srpnja ubrzati plan aneksije doline Jordana i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna židovska naselja.

Palestinske vlasti najavile su potpunu obustavu bilateralnih odnosa s Izraelom ako nastave s planom aneksije, koji se odnosi na trećinu palestinske Zapadne obale, koja je već desetljećima pod izraelskom okupacijom.

Izvor: Agencije