Analitičar: Atentat neće ugroziti rusko-turske odnose

Atentat na ruskog ambasadora u Ankari bio je profesionalno isplaniran, kazao je za Al Jazeeru Fadi Hakura, stručnjak za turska pitanja.

Moskva je večeras potvrdila da je ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov preminuo nakon što je ranjen u napadu iz vatrenog oružja na otvaranju ruske izložbe fotografija u Ankari.

“Ovdje je riječ o dobro i profesionalno isplaniranom napadu na ruskog ambasadora i smatram da se može dovesti u vezi sa sutrašnjim sastankom ministara vanjskih poslova Rusije, Turske i Irana u Moskvi, na kojem će biti riječi o situaciji u Halepu”, kazao je Hakura.

Rekao je kako je sigurnost diplomata odgovornost zemlje u kojoj su raspoređeni.

“U ovom slučaju, turska policija i obavještajne službe će sada biti na udaru kritika, jer se dovodi u pitanje sigurnost diplomata, ali i generalna sigurnost u zemlji”, ocijenio je on.

Hakura smatra da je atentat na ruskog ambasadora vjerovatno odmazda za ruski angažman u Siriji, pogotovo nakon pada istočnog Halepa.

“Ipak, mislim da ovaj napad neće imati negativnog utjecaja na odnose dvije zemlje. Naprotiv, smatram da bi ovo moglo dovesti do dodatnog zbližavanja, pogotovo na rješavanju krize u Siriji”, zaključuje on.

‘Rusija će kazniti ubice’

Reporterka Al Jazeere Natasha Ghoneim javlja iz Moskve da je, sa stajališta ruske vlade, riječ o terorističkom napadu.

Dodala je kako je Rusija obećala da će kazniti ubice.

“Polako, ali sigurno, ruski zvaničnici jedan po jedan govore da, ako je ovo pokušaj da se Rusiji pošalje poruka, da se potkopaju odnosi između Rusije i Turske, neće uspjeti”, izvještava Ghoneim.

Al Jazeerina reporterka podsjeća da se atentat desio dan prije planiranog sastanka ruskih, turskih i iranskih ministara vanjskih poslova i odbrane u Moskvi.

“Ranije smo razgovarali s analitičarem kojeg sam pitala hoće li biti negativnih posljedica ruske umiješanosti u rat u Siriji, spomenula sam avion oboren nad Egiptom. On je rekao da ništa neće potkopati rusku misiju u Siriji, da ništa neće umanjiti ulogu Rusije. Izjavio je da je većina Rusa zaključila kako su teroristički napadi neminovni. Još ne znamo je li ovdje riječ o tome, ali ovaj događaj neće znatno promijeniti javno mnijenje u Rusiji, kao ni predanost Rusije da pomogne predsjedniku [sirijskom predsjedniku Basharu] Al-Assadu da dobije rat u Siriji”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka.

Izvor: Al Jazeera