Amfilohije: Priznanje Kosova je izdaja

Komunizam nije uspio jer se temeljio na ubistvu Boga u ljudima, kazao Amfilohije (Reuters)

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je da je to što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova najveća i strašna izdaja Crne Gore.

On je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici služio moleban na pravoslavnu Novu godinu, odnosno Novu godine po starom, Julijanskom kalendaru.

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) je kazao i da Crnu Goru drži “šačica kulaka koji su je opljačkali i obogatili se preko noći”.

“Danas u Crnoj Gori imamo šačicu kulaka, bogataša koji su je opljačkali i obogatili se preko noći opljačkavši i otevši ono što nije njihovo. Njihovi oci su ubijali buržoaziju, a oni su sada nova buržoazija. Grade novu budućnost na otimanju, bratoubistvu“, rekao je Amfilohije.

Novi svjetski poredak

On je usporedio novi svjetski poredak sa krstaškim ratovima, inkvizicijom, Napoleonom, fašizmom, nacizmom, komunizmom, prenosi agencija Tanjug.

“Ono što su radili krstaški ratovi, inkvizicija, Napoleon, fašizam, nacizam i komunizam, to je ono što sada ovaj novi globalni poredak radi. Istim putevima, istim metodama, novim pravilima, bombardovanjima Srbije i Crne Gore, otimanjem Kosova i Metohije”, naveo je Amfilohije.

On je ocijenio i da južnoslovenski komunizam, kao jedna velika ideja, nije uspio jer se temeljio na ubistvu Boga u ljudima.

“Zato je sve što su stvarali njeni sinovi oteto, opljačkano je“, kazao je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, dodajući da je to je slučaj sa svim južnoslavenskim narodima, pa i sa Crnom Gorom.

Blizu stotinu ljudi sinoć je po hladnom vremenu u centru Podgorice dočekalo Novu godinu po Julijanskom kalendaru, prenosi Beta.

Doček je organizirao opozicioni Demokratski front (DF), a pridružio im se i nekadašnji premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović.

Izvor: Agencije