Oglasi

Amerikanci naručili 225 borbenih aviona

Lockhead Martin, proizvođač lovaca F-35, za posao će dobiti 22,7 milijardi dolara.
Lockhead Martin trenutno razvija i proizvodi tri nova modela za SAD i još 10 država koje su ih naručile Arhiva

Sjedinjene Američke Države su od kompanije Lockhead Martin naručile 225 lovaca F-35 po ukupnoj cijeni od 22,7 milijardi dolara, objavilo je američko ministarstvo odbrane, prenosi Beta.  

Od toga, 105 borbenih aviona namijenjeno je američkoj vojsci - 64 aviona tipa F-35A za zrakoplovne snage, a 26 aviona tipa F-35B i 16 tipa F-35C za mornaricu. 

Kako je u saopštilo ministarstvo odbrane, 89 preostalih letjelica naručeno je za nezavisne kupce van nadležnosti ministarstva i 60 za strane vojske.

Avans od šest milijardi dolara

Avansno će Lockhead Martin, kompanija koja je veliki snabdjevač Pentagona, dobiti šest milijardi dolara, a rok za isporuku je mart 2023.

Lockhead Martin trenutno razvija i proizvodi tri nova modela borbenih aviona za SAD i još 10 država koje su ih naručile, a to su Velika Britanija, Australija, Italija, Turska, Norveška, Holandija, Izrael, Japan, Južna Koreja i Belgija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.