Amerika očekuje 50. Superbowl

Obrojavaju se posljednji sati do najvećeg sportskog spektakla u Sjedinjenim Američkim Državama. Superbowl je finalna utakmica u američkom nogometu, a za titulu će se boriti ekipe Carolina Panthers i Denver Broncos.

Američki nogomet više je od sporta u SAD-u. To je kao praznik kojeg slavite s porodicom i prijateljima, u čemu učestvuje cijeli grad. To je i prilika za navijače da se okušaju bez velikog pritiska. Atmosfera je prijateljska čak i među navijačima suprotnih timova, koji se bore za titulu.

Ovo će biti 50. godišnjica igre, koja je počela amaterski i malo ko je mogao pretpostaviti da će dosegnuti ove razmjere. Jerry Green (87) je samo jedan od dvojice novinara koji je pratio svaki dosadašnji Superbowl i svjedočio brojnim promjenama.

‘Najvažnija stvar u Americi’

“Postalo je haotično, a prvi je bio vrlo miran. Tada nisu vjerovali da će napuniti manji stadion, ali mislim da je to jednostavno rast naše civilizacije. Ovo je najvažnija stvar u Americi”, ističe.

Tu se obrće veliki novac – 30 sekundi reklame za vrijeme utakmice košta pet miliona dolara. Zaradu dijele emiteri, igrači i NFL liga, čije rukovodstvo tvrdi da novac investira u unapređenje sporta.

“Da poentiram naš pristup, rekao bih ovako: postati bolji, naš cilj je u svemu što radimo da svakog dana budemo bolji. To rade naši timovi i Liga”, ističe komesar NFL-a Roger Goodell.

“Satima, pa čak i danima prije utakmice, traje zabava ovdje, u centru San Francisca, grada koji ima pomiješane emocije vezano za domaćinstvo ovog događaja”, javlja novinar Al Jazeere Daniel Lak iz San Francisca.

Vrhunac sezone

Neki tvrde da su troškovi organizacije utakmice zbog velikog osiguranja i održavanja puno veći od zarade u gradu koji je među vodećima po broju beskućnika u SAD-u.

“Kako da na najbolji način trošimo novce naših građana? Veliki broj ljudi odlazi iz San Franciska i sve je veći broj beskućnika. Novac građana ne bi trebali trošiti na zabavljanje bogatih”, smatra Jane Kim iz Odbora revizora ovog grada.

Pedeseti Superbowl je možda pretrpan, skup i glamurozan, ali navijači ga itekako žele. To je vrhunac sezone i žele se u potpunosti prepustiti užitku.

Izvor: Al Jazeera