Američki vojnici ušli u Irak iz Sirije

Irak, SAD, Vojnici
U tekstu se navode špekulacije nekih iračkih zvaničnika koji tvrde da bi SAD mogao povući svoje oružane snage iz Iraka (Reuters)

Američki vojnici ušli su u Irak iz Sirije preko graničnog prijelaza Sahela u sjevernoj pokrajini Dohuk, svjedoči Reutersov snimatelj sa mjestu događaja u ponedjeljak.

Reutersovi videosnimci pokazuju kako oklopna vozila s vojnicima ulaze u Irak, u sklopu američkog povlačenja iz Sirije, prenijela je Hina.

Reutersov kamerman vidio je kako prelazi više od 100 vozila.

Izvor u snagama iračkih Kurda također je agenciji rekao da su američke snage ušlu u poluautonomnu regiju Kurdistan u Iraku.

Ušlo je oko 30 prikolica i hummera s teškom opremom i vojnici u vozilima, dodao je izvor.

Drugi sigurnosni izvor u Mosulu također je rekao da su američke snage prešle u Irak iz Sahela.

‘Nastavak kampanje proriv ISIL-a’

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u subotu da će se ukupno oko hiljadu vojnika povući iz sjeverne Sirije te da se očekuje da će se premjestiti u zapadni Irak kako bi nastavili kampanju protiv pripadnika Islamske države Irak i Levant (ISIL) te „pomogli da se odbrani Irak“.

Turska je u četvrtak u pregovorima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom pristala na petodnevni prekid ofanzive na sjeveroistoku Sirije kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz „sigurne zone“ koju Ankara kani uspostaviti pored svoje granice sa Sirijom.

Svrha je primirja također ublažiti krizu potaknutu ovomjesečnom odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju svih hiljadu američkih vojnika iz sjeverne Sirije, mjerom koja je kritizirana u Washingtonu i drugdje kao izdaja lojalnih kurdskih saveznika koji su se godinama borili uz američke snage protiv Islamske države.

Izvor: Agencije