Oglasi

Američki predstavnik: Pada proizvodnja nafte u Venecueli

Proizvodnja nafte u Venecueli smanjila se u zadnja dva desetljeća sa više od tri miliona na milion barela dnevno.
Većina nafte koju proizvodi sada Venecuela je 'teška' ili 'ekstra teška'EPA

Američki posebni predstavnik za Venecuelu izjavio je kako je njen izvoz nafte u stalnom padu za otprilike 50.000 barela mjesečno te da će proizvodnja vjerovatno pasti ispod milion barela dnevno u roku od "mjesec ili dva".

"Oni sada idu prema milionu [barela], a za mjesec ili dva bit će ispod milona" barela dnevno, rekao je američki izaslanik Elliott Abrams na brifingu za novinare.

On je dodao da se pad zabilježen zadnjih dana može dijelom pripisati prekidu opskrbe električnom energijom, koji je paralizirao zemlju.

'Teška' ili 'ekstra teška' nafta

 "To je postojan pad", kaže Abrams

Proizvodnja nafte u Venezueli, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte - OPEC, smanjila se u zadnja dva desetljeća sa više od tri miliona barela dnevno na početku stoljeća na između 1,2 i 1,4 miliona barela dnevno krajem 2018. godine.

Većina nafte koju proizvodi sada ova zemlja je "teška" ili "ekstra teška".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.