Američki političar upucan na treningu bejzbola

Američki republikanski kongresmen Steve Scalise i nekoliko njegovih pomoćnika upucani su na bejzbol treningu u Virginiji, saopćila je policija.

U incidentu je ranjeno petoro ljudi, među kojima i napadač te Scalise, vođa republikanske većine u Zastupničkom domu, koji je prebačen u bolnicu.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je osumnjičeni napadač preminuo od posljedica povreda zadobijenih tokom pucnjave.

“Napadač je podlegao povredama”, rekao je Trump u obraćanju javnosti iz Bijele kuće, prenijele su agencije.

Kako javljaju američki mediji, radi se o napadu na članove republikanske ekipe, na koju je pucano iz poluautomatskog oružja.

Do pucnjave je došlo na bejzbol terenu, gdje su vježbali članovi Kongresa za sutrašnju tradicionalnu revijalnu utakmicu između republikanskih i demokratskih zakonodavaca.

‘Istinski prijatelj i patriota’

Scalise je konzervativni republikanski kongresmen koji se zalagao za liberalizaciju prodaje oružja u SAD-u, a danas se trebalo raspravljati o tome u Predstavničkom domu, čiji je član, javlja iz Washingtona Ivica Puljić.

Šef policije Michael Brown je novinarima rekao da su povrijeđeni prebačeni u bolnicu. Među ranjenima su i dvojica pripadnika policijskog osiguranja Capitol Hilla.

Republikanac Mo Brooks iz Alabame, koji je bio na mjestu napada, naveo je za CNN da je napadač bijelac i da je ispaljeno između 50 i 100 metaka. 

Republikanski senator Jeff Flake je izjavio da je Scalise ranjen u lijevi kuk. Flake tvrdi i da je napadač upucan.

Američki predsjednik Donald Trump je na Twitteru objavio da je Scalis “istinski prijatelj i patriota” i da se moli za njegov oporavak, prenijele su agencije. Trump je naveo da je Scalis teško povrijeđen, ali da će se oporaviti.

Izvor: Al Jazeera i agencije