Američki izaslanik kritizirao pomoć EU-a Iranu

Više novca u rukama ajatolaha znači više novca za ubistva u evropskim zemljama, poručio je Brian Hook (EPA)

Specijalni američki izaslanik za Iran Brian Hook kritizirao je odluku Europske unije o dodjeli 18 miliona eura pomoći Teheranu, ustvrdivši kako je to “pogrešna poruka u krivo vrijeme”, te je pozvao Brisel da pomogne Washingtonu okončati iransku prijetnju globalnoj stabilnosti.

“Pomoć od evropskih poreznih obveznika produžuje sposobnost iranskog režima da zanemari potrebe svojih ljudi i odustane od značajnih političkih promjena”, izjavio je Hook, kojeg je američki državni sekretar Mike Pompeo nedavno imenovao specijalnim predstavnikom za Iran.

Evropska komisija je u četvrtak namijenila 18 miliona eura za projekte podrške iranskom ekonomskom i društvenom razvoju, u sklopu napora za očuvanjem iranskog nuklearnog sporazuma, nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija Iranu.

Realni ekonomski pritisci

Unija pokušava održati sporazum ukidanjem sankcija i ekonomskim poticajima, nakon što se SAD povukao iz sporazuma.

“Iranski narod suočava se s vrlo realnim ekonomskim pritiscima, uzrokovanim korupcijom, lošim upravljanjem i Vladinim podržavanjem terorizma i sukoba u drugim zemljama”, ustvrdio je Hook.

SAD i EU trebaju zajedno raditi na pronalaženju trajnih rješenja, koja će uistinu podržati iranski narod i zaustaviti prijetnje iranskog režima regionalnoj i globalnoj stabilnosti, dodao je.

Dodjela 18 miliona eura dio je šireg paketa od 50 miliona eura iz budžeta EU-a namijenjenih za Iran, koji je zaprijetio prestankom pridržavanja nuklearnog sporazuma ako mu se ne olakša situacija nastala zbog američkih sankcija.

Promjena režima nije cilj

S druge strane, SAD tjera druge zemlje da se pridržavaju njegovih sankcija.

“Više novca u rukama ajatolaha znači više novca za ubistva u evropskim zemljama”, poručio je Hook u svojoj izjavi.

John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa, rekao je u srijedu da američke sankcije imaju snažan utjecaj na iransku ekonomiju i javno mnijenje, iako promjena tamošnjeg režima nije dio politike SAD-a.

Izvor: Agencije