Američki F-15 presreo iranski avion, povrijeđeni putnici

SAD je Mahan Airu 2011. godine uveo sankcije, uz obrazloženje da pruža podršku iranskoj Revoucionarnoj gardi (Reuters)

Nekoliko putnika u avionu iranske aviokompanije povrijeđeno je na nebu iznad Sirije, nakon što je pilot naglo promijenio visinu da bi izbjegao sudar s američkim borbenim lovcem, tvrde iranski mediji, dok američka vojska navodi da je njihov F-15 držao sigurnu razdaljinu.

Avion, koji pripada aviokompaniji Mahan Air, letio je od Teherana ka Bejrutu kada je pilot izvršio manevar, u događaju koji će iranske vlasti, kako kažu, istražiti.

Tenzije između Irana i SAD-a počele su rasti nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao svoju zemlju iz Iranskog nuklearnog sporazuma te Teheranu nametnuo žestoke sankcije.

Zvanična iranska agencija IRIB citirala je riječi jednog od putnika, koji je rekao da je zadobio udarac u glavu kada se avion počeo naglo spuštati.

‘Lovac nam se zalijepio’

Na jednom od snimaka se vidi stariji putnik kako leži na podu letjelice.

“Ne znam šta se dogodilo. Prišao nam je crni avion, a naš je izgubio ravnotežu. Poskočio sam na sjedištu i udario u strop”, kazao je neimenovani putnik.

“Bio je to borbeni avion. Lovac nam se, bukvalno, ‘zalijepio’. Izgubili smo balans i počeli poskakivati u zraku”, izjavio je drugi putnik.

U Bejrutu su svi putnici napustili avion, a neki su zadobili lakše povrede, rekao je zvaničnik aerodroma za Reuters.

Agencija Fars tvrdi da se avion vratio u Teheran u petak u ranim jutarnjim satima.

Američka centralna komanda, koja nadgleda američke trupe u regiji, objavila je da je avion F-15 vršio vizuelnu inspekciju iranskog aviona kada je on došao blizu garnizona Tanf u Siriji, gdje su prisutne američke snage.

Kapetan Bill Urban, viši glasnogovornik komande, kazao je da je F-15 izvršio standardnu inspekciju aviona na sigurnoj udaljenosti od oko 1.000 metara.

“Inspekcija je provedena kako bi se zaštitila sigurnost koalicionih snaga u garnizonu Tanf”, rekao je on.

‘F-15 držao sigurnu razdaljinu’

“Kada je naš pilot identificirao letjelicu kao putnički avion Mahan Aira, F-15 je držao sigurnu razdaljinu”, dodao je te napomenuo da je presretanje izvršeno u skladu s međunarodnim standardima.

Avioni na tim visinama moraju držati distancu od najmanje 600 metara kako ne bi udarili jedan u drugog, mada i tada mogu biti podložni turbulencijama.

Nakon incidenta, Ministarstvo vanjskih poslova Irana poslalo je protestnu notu švicarskoj ambasadi, koja zastupa interese SAD-a u Iranu.

Izrael i SAD dugo optužuju Mahan Air da prevozi oružje borcima u Siriji koji imaju podršku Irana.

SAD je toj kompaniji 2011. godine uveo sankcije, uz obrazloženje da pruža finansijsku i drugu podršku iranskoj Revoucionarnoj gardi.

Izvor: Agencije