Američka studija: Rad u svemiru ne skraćuje život

Astronauti uglavnom nikad nisu pušili, zdravo se hrane i redovno treniraju, a imaju i najbolju zdravstvenu njegu (EPA)

Iako svemirska putovanja izlažu astronaute oblicima radijacije kakva su na Zemlji nepoznata i povezuje ih sa srčanim bolestima i razvojem tumora, američka studija kazuje da to ne skraćuje njihov život. 

Naučnici su upoređivali gotovo 60 godina podataka o američkim astronautima s grupom muškaraca koji su jednako odlične fizičke spreme i imaju elitnu zdravstvenu njegu – profesionalnim sportistima. 

Zaključak je da nijedna grupa nema bitno drugačiji prosječni životni vijek. Međutim, obje žive duže od nas ostalih. 

Astronauti su općenito obrazovaniji i fizički spremniji od tipičnog Amerikanca i zato se nisu mogli upoređivati s bilo kime.

“Trebali smo pronaći grupu koja je u nekoliko važnih faktora uporediva s astronautima, ali nikad nije bila u svemiru”, rekao je jedan od autora studije Robert Reynolds.

Stoga se mortalitet astronauta upoređivao s profesionalnim košarkašima iz NBA i bejzbolašima iz MLB lige od sredine 1960-ih do 2018.

Nisu pušili i zdravo su se hranili

I astronauti i sportisti imali su niži rizik prerane smrti nego opća populacija. A među njima, pritom, nije bilo neke znatnije razlike. 

Rezultati sugeriraju da izlaganje radijaciji u svemiru ne povećava rizik od prerane smrti zbog srčanih oboljenja ili nekih vrsta raka. Štaviše, astronauti su čak imali nešto manju smrtnost od srčanih bolesti u odnosu na košarkaše i bejzbolaše, a smrtnost od raka bila je podjednaka. 

Istraživanje se, međutim, ne odnosi na buduće svemirske misije, kaže Francis Cucinotta, naučnik s Univerziteta Nevade.

“Misije u prošlosti imale su manje doze radijacije. Za misiju na Mars, naprimjer, to će se povećati 50 do 100 puta”, rekao je Cucinotta. 

Šta razlikuje astronaute i sportiste od opće populacije nije teško zaključiti. Oni uglavnom nikad nisu pušili, zdravo se hrane i redovno treniraju. Osim toga, imaju najbolju zdravstvenu njegu. 

Izvor: Agencije