Američka policija vodila užetom tamnoputog muškarca

Šef policije je naveo kako je čovjek sa lisicama na fotografiji Donald Neely koji je uhapšen u subotu zbog upada na privatnu imovinu (Twitter/ Adrienne Bell)

Širom Sjedinjenih Američkih Država izbila je erupcija bijesa nakon što se na društvenim internetskim mrežama pojavila fotografija dva bijela policajca na konjima koji vode Afroamerikanca užetom, što je mnoge podsjetilo na dugu historiju nasilja, ropstva i rasizma nad tamnoputim žiteljima SAD-a.

Vernon Hale, šef policije grada Galveston u američkoj saveznoj državi Texas, objavio je izvinjenje nakon incidenta, ali to je izazvalo još više kritika jer su ljudi smatrali kako je saopćenje „slabo“.

Loša procjena

Hale je naveo kako je čovjek sa lisicama na fotografiji Donald Neely koji je uhapšen u subotu zbog upada na privatnu imovinu, te kako su ga trebali dovesti u policijsku stanicu policijskim automobilom, a ne da ga dovode policajci na konjima.

„Iako je ovo tehnika sa treninga i najbolja u nekim scenarijima, vjerujem kako su naši policajci napravili lošu procjenu u ovoj situaciji“, navodi se u saopćenju šefa policije.

„Prvo i najvažnije, moram se izviniti gospodinu Neelyju zbog ovog nepotrebnog sramoćenja“, dodao je Hale, kao i to kako je došlo do promjene politike i kako ta tehnika vođenja uhapšenog neće više biti korištena.

Najgori aspekti rasizma

Neely je izašao na kauciju, a agencije nisu mogle dobiti njegov komentar.

Clayborne Carson sa univerziteta Stanford za Al Jazeeru kaže kako incident „nije samo stvar obuke“ policijskih službenika.

„Svako ko ima najmanje znanje američke historije razumio bi šta pokazuje fotografija tamnoputog čovjeka koga vode na taj način. To podsjeća na najgore stvari rasizma i vuče sve do robovlasništva“, istakao je Carson.

Izvor: Al Jazeera i agencije