Američka lobistička grupa cilja Katar i Iran uz podršku Saudijske Arabije

Američki državni sekretar Mike Pompeo odabrao je simpozij grupe Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana kao mjesto gdje će govoriti o uvođenju novih sankcija Iranu (Reuters)

LobeLog, američki portal specijaliziran za analiziranje američke politike na Bliskom istoku, otkriva da Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija potajno finansiraju američku lobističku grupu koja radi protiv Irana i Katara u Sjedinjenim Američkim Državama.

Portal navodi da je analiziranjem e-pošte Yousefa al-Otaiba, ambasadora UAE-a u Washingtonu, ustanovljeno da je 2017. grupa Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana dobila od svog pokrovitelja pet miliona dolara, odnosno od grupe Projekt za borbu protiv ekstremizma, koji promovira optužbe Saudijske Arabije i UAE da Katar sponzorira terorizam.

Portal dodaje da se vraćanjem na prepiske ambasadora Al-Otaibe, koje su ranije procurile u javnost, nailazi na ime Marka Wallacea, direktora grupe Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana, koji iznosi koliki su troškovi foruma na kojem radi njegova grupa u istom pravcu.

Pompeo i Bolton

LobeLog navodi da je neobično to što je prije nekoliko dana američki državni sekretar Mike Pompeo odabrao simpozij grupe Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana kao mjesto gdje će govoriti o uvođenju novih sankcija Iranu. Portal napominje da je ta grupa utjecajna sila u oblikovanju američke politike u regiji Zaljeva, te da ima pristup najvišim nivoima američke administracije.

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton primio je od Projekta protiv ekstremizma finansijska sredstva u vrijednosti 240.000 američkih dolara 2016. i 2017. prije nego što je postao savjetnik za nacionalnu sigurnost.

LobeLog kaže da je imao uvid u dokumente koji pokazuju da je grupa Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana u roku dvije godine primila sredstva u iznosu 35 miliona dolara za kampanju protiv Irana i Katara. Spomenuti dokumenti govore da ta grupa radi na dobijanju finansijskih sredstava obraćajući se diplomatima i vladinim savjetnicima iz antiiranskih zemalja na Bliskom istoku.

Portal navodi i da izvori finansiranja grupe Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana nameću pitanje je li riječ o grupi koja djeluje kao neprijavljeni strani agent.

Ta grupa prije nekoliko dana održala je svoju godišnju konferenciju na marginama sastanka Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, a prisustvovali su joj ambasador Bahreina u Americi Abdullah bin Rashed bin Abdullah Al Khalifa, saudijski državni ministar za zaljevska pitanja Thamer al-Sahban, ambasador Izraela u Americi Ron Dermer, američki ambasador u Njemačkoj Richard Grenell i ambasador UAE-a u Americi Yousef al-Otaiba.

Pokret ‘Mojahedin-e Khalq’

Ranije ove sedmice Udruženje protiv nuklearnog Irana privuklo je pažnju američkih medija i Ministarstva vanjskih poslova Irana kad je grupa prije nekoliko dana u New Yorku sponzorirala organiziranje konferencije iranske opozicije na kojoj su učestvovale pristalice pokreta “Mojahedin-e Khalq”, koji Teheran smatra terorističkom organizacijom, a na američkoj listi terorističkih grupa bio je do 2012.

Nakon konferencije glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova objavio je prošlog utorka da je grupa Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana uvrštena na spisak terorističkih organizacija.

Izvor: Agencije