Američka istraga Deutsche banke zbog Rusije

Sjedište DB-a u Frankfurtu: Najveći broj zaposlenih je na odmoru (Reuters)

Američke vlasti istražuju njemačku Deutsche banku (DB) zbog navodnog pranja novca iz Rusije.

Istražni centar države New York ispituje transakcije vrijedne milijarde dolara i pretpostavlja se da je riječ o novcu koji je nezakonito izašao iz Rusije, naveli su izvori za AFP.

Njujorško odjeljenje za finansijske usluge (DFS) počelo je istragu DB-a početkom ljeta. Prema tim izvorima, ruski klijenti su neuspješno pokušavali podmititi zaposlene u toj banci u Moskvi kako bi prikrili porijeklo svog novca.

Glasnogovornica njemačke banke rekla je kako je najveći broj zaposlenih na odmoru.

“Podržavamo učešće u međunarodnim naporima za otkrivanje i borbu protiv sumnjivih aktivnosti i poduzimamo akciju da pronađemo dokaze lošeg poslovanja”, navela je ona.

Skrivanje porijekla novca

Deutsche banka je obavijestila regulatorna tijela u Velikoj Britaniji i Njemačkoj o svojoj unutrašnjoj istrazi transakcija u ruskom odjeljenju od 2011. do 2015. godine.

Istražitelji iz New Yorka sumnjaju da su vrijednosni papiri kupljeni u Moskvi, paralelno u Londonu, kroz DB, razmjenjivani za međunarodne valute.

Centri istražuju jesu li te transakcije, nazvane “ogledalo trgovine”, dozvoljavale klijentima da velike količine novca iznose iz Rusije, dok skrivaju njegovo porijeklo. 

U aprilu je DFS kaznio DB sa 600 miliona dolara, što je dio ukupne kazne koje su izrekle američke i britanske vlasti u iznosu 2,5 milijardi dolara zbog namještanja kamata libora u multibankarskoj zavjeri.

Izvor: Agencije