American Airlines proglasio bankrot

AA pokušava smanjiti troškove i rješiti ogromna dugovanja (EPA)

American Airlines (AA) i njegova matična kompanija AMR proglasili su bankrot u pokušaju smanjenja troškova i rješavanja pitanja problema sa ogromnim dugom nastalim u proteklim godinama, obilježenih visokim cijenama goriva i problemima sa radnicima. Za sada neće biti utjecaja na putnike.

Treća po veličini američka kompanija u sferi zračnog transporta u utorak je također objavila kako je izvršni direktor Gerard Arpey odstupio i da će ga zamijeniti predsjednik kompanije Thomas W. Horton.

Izaći jači

AMR Corp je nastavila sa gubitkom novca u vrijeme kada su druge američke kompanije ovog profila postale profitabilne u protekle dvije godine.

Horton je kazao kako je odbor direktora jednoglasno zatražio sudsku zaštitu dok je proces bankrota u toku nakon susreta u ponedjeljak u New Yorku, te ponovo nakon telefonske konferencije u ponedjeljak navečer.

Iz AA su objavili kako će nastaviti normalno raditi dok traje reorganizacija u bankrotu. Ova kompanija je istakla kako će nastaviti sa letovima, te da će poštovati rezervacije karata i mjesta.

Horton je istakao, međutim, da će kompanija tokom restruktuiranja vjerovatno „umjereno“ smanjiti raspored letova, zajedno sa smanjenjem broja zaposlenih. On je kazao kako je uvjeren da će AA iz svega izaći još jača.

„Posvećeni smo održavanju stalne prisutnosti na svjetskim tržištima. Siguran sam da će American isplivati još jači, kao globalni lider poznat po kvalitetu i inovacijama“, dodao je on.

American je bila jedina američka zrakoplovna kompanija koja nije tražila zaštitu protiv bankrota nakon napada 11. septembra 2001. godine koji su izazvali veliki pad u ovom dijelu privrede. Posljednja veća firma koja zatražila ovakav tip zaštite bila je Delta u 2005. godini.

Isplata 600 miliona dolara

Špekulacije oko bankrota AMR-a sve su bile češće u proteklim sedmicama, iako se činilo da se odgađaju pregovori sa pilotima i drugim uposlenicima. Kompanija je navela kako su je pravila oko ugovora zaposlenika primorala da isplati najmanje 600 miliona američkih dolara više od ostalih zrakoplovnih kompanija.

American je do 2008. godine bio najveća aviokompanija na svijetu, ali je tada pao iza Uniteda i Delte nakon što su ove kompanije kupovale manje slične korporacije.

Osnovan je 1930. godine spajanjem više od 80 manjih firmi. Sada ima blizu 78.000 uposlenika, a njegove usluge dnevno koristi 240.000 putnika.

Izvor: Agencije