Ambasada SAD-a u Podgorici nakon napada nastavlja s radom

Veleposlanstvo, Ambasada, SAD, Podgorica, Crna Gora
Bombu u dvorište Ambasade SAD-a bacio je Dalibor Jauković, koji je izgubio život u eksploziji druge bombe (Tanjug)

Veleposlanstvo SAD-a u Podgorici, na koje je u noći između srijede i četvrtka bačena bomba, u petak je priopćilo da nastavlja s radom te da će konzularne usluge biti dostupne od ponedjeljka.

“Veleposlanstvo u Podgorici nastavlja s uobičajenim radom nakon incidenta”, navodi se na Facebook profilu američkog veleposlanstva u Crnoj Gori.

Veleposlanstvo je zahvalnost zbog izraza podrške izrazilo Vladi Crne Gore, političkim strankama, predstavnicima civilnog društva, medijima, diplomatskoj zajednici i svim partnerima i prijateljima u Crnoj Gori i diljem svijeta.

“Konzularne usluge bit će dostupne od ponedjeljka. Kolege iz Konzularnog odjela kontaktiraju sa svima koji su imali zakazane intervjue za vize da bi odredili nove termine”, navode iz veleposlanstva, kako prenosi Tanjug.

U noći između srijede i četvrtka u dvorište veleposlanstva bombu je bacio Dalibor Jauković, koji je izgubio život u eksploziji druge bombe.

Napad nije ‘tekuća prijetnja’

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert priopćila je ranije u petak da veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici nema indicija da je napad na to diplomatsko predstavništvo dio tekuće prijetnje iako se nastavlja istraga motiva napadača.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da američko veleposlanstvo u Crnoj Gori blisko surađuje s policijom u vezi s napadom, prenio je Glas Amerike.

Nauert je zahvalila Vladi Crne Gore i policiji zbog, kako je rekla, bliske suradnje i brze reakcije na mjestu događaja i profesionalizma u istrazi.

Navela je da su iz predostrožnosti konzularne operacije zatvorene, ali je da je veleposlanstvo otvoreno za hitne usluge za američke državljane.

Dodala je kako veleposlanstvo SAD-a nema promjena u svojim preporukama, a kojima se američkim državljanima savjetuje da koriste normalnu dozu opreza kad posjećuju Crnu Goru.

Crnogorska policija potvrdila je identitet napadača koji je bacio bombu na veleposlanstvo, navodeći samo njegove inicijale D. J.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Daliboru Jaukoviću, rođenom u Kraljevu, u Srbiji, a koji je živio u Podgorici.

Riječ je o vojniku koji je služio u vojsci nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Bivši odlikovani vojnik

“Pregledom njegovog Facebook profila može se vidjeti da je bio dobitnik Medalje za zasluge u oblasti odbrane i bezbjednosti SR Jugoslavije tokom bombardovanja NATO-ovih snaga 1999. godine. Plaketu je potpisao tadašnji predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević.”

Sudeći po objavama na Facebooku, Jauković je bio protivnik ulaska Crne Gore u NATO.

Crna Gora postala je 29. članica Saveza prošle godine.

Procjene istražitelja i sigurnosnih službi govore da je Jauković bacio prvu bombu na veleposlanstvo, a potom se nespretnošću ubio prilikom pokušaja aktiviranja druge bombe, koja ga je slučajno ubila, iako su prve informacije bile da je počinio samoubojstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore na izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdilo je da dosad nije registriran kao počinitelj kaznenih djela.

Izvor: Al Jazeera i agencije