Amandmani na makedonski ustav najranije u januaru

I za konačnu odluku o izmjeni ustava biće potrebno najmanje 80 glasova u Sobranju (EPA)

Prema najoptimističnijoj prognozi, ako sve bude teklo po planu u proceduri izmene makedonskog Ustava, ona bi mogla biti okončana najranije sredinom januara naredne godine.

Glasanje u Sobranju o pokretanju inicijative za izmenu Ustava je samo prvi korak u tom postupku.

Naredna faza je priprema nacrta amandmana, koji parlamentu treba da budu dostavljeni u roku od 15 dana.

Premijer Zoran Zaev je u petak uveče rekao da se u toj proceduri neće čekati krajnji rokovi, kako bi procedura što pre bila okončana, objavio je portal TV Kanal 5.

Od momenta podnošenja nacrta amandmana skupštini do plenarne sednice na kojoj će se voditi rasprava o njima, mora da prođe najmanje 30 dana.

Dan kakav se ne pamti

U toj fazi, rasprava o svakom amandmanu može trajati najviše tri dana u odborima i na plenarnoj sednici.

Poslanici će imati pravo da se više puta javljaju za reč, ali ne duže od 20 minuta, tako da bi se teoretski ova faza mogla završiti brže od maksimalno dozvoljenih vremenskih ograničenja.

Posle utvrđivanja nacrta amandmana, za koje je potrebna natpolovična većina od 61 poslanika, otvara se javna rasprava, koja predstavlja međukorak pre treće, završne faze postupka za izmenu Ustava i koja može trajati najduže 30 dana.

Konačna odluka o usvajanju amandmana o izmeni Ustava u parlamentu ponovo mora imati najmanje 80 poslaničkih glasova, odnosno dve trećine članova Sobranja.

Skopski mediji pišu da se u Sobranju ne pamti dan kao što je bio 19. oktobar, pun tenzija I neizvesnosti, sa povremenim optimizmom koji se, kako kažu, brzo topio.

Sumnje u podmićivanje zastupnika

Neki od poslanika tvrde da je na njih navodno vršen pritisak da glasaju za vladinu inicijativu, na neke, pak, da budu protiv ili da ni ne prisustvuju sednici.

Pojedini mediji su spekulisali da su opozicioni poslanici, koji su glasali za inicijativu za to dobili novac.

Činjenica je, međutim, da je četvoro poslanika VMRO-DPMNE oslobođeno kućnog pritvora, što je bila mera doneta na osnovu optužbe da su učestvovali u nasilju u parlamentu, 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Talat Xhaferi izabran za predsednika skupštine.

Takođe, Apelacioni sud je upravo istog dana potvrdio dvogodišnju kaznu zatvora za bivšeg premijera I bivšeg lidera VMRO-DPMNE, Nikolu Gruevskog, zbog zloupotrebe službenog položaja I kupovine blindiranog mercedesa, čime je, kako se navodi, oštetio državni budžet za 600.000 evra.

Nakon što je odluka o ustavnim promenama noćas doneta, usledila je oluja reagovanja zvaničnika SAD I EU, a odlazeći ministar spoljnih poslova Grčke, Nikos Kotzias, koji je početkom sedmice podneo ostavku, izjavio je da je kao potpisnik Prespanskog sporazuma “najsrećniji ministar u ostavci”.

Tweet raskola u grčkoj vladi

Inače, u ponedeljak u Skoplje dolazi visoki američki zvaničnik, Metju Palmer, koji je u petak iz Beograda apelovao na vladajuću većinu u Sobranju da usvoji izmenu ustavnih amandmana, nazivajući to prilikom koja se neće ponoviti.

U međuvremenu Prespanski sporazum treba da bude usvojen I u grčkom parlamentu, pri čemu, i tamo postoje protivnici tog dokumenta.

Samo tri dana posle ostavke ministra spoljniih poslova Nikosa Kotziasa i upozorenja premijera Alexisa Tsiprasa da neće tolerisati neslaganja u vezi s pitanjima od nacionalnog interesa, na pomolu su novi sukobi u grčkoj vladi, piše grčki dnevnik “Katimerini.

Nakon Tsipraspove čestitke makedonskom kolegi Zoranu Zaevu, na, kako je naveo, postizanju važnog koraka u zajedničkom uspehu, odnosno prihvatanju predloga vlade o promenama Ustava, prema kojima se ime zemlje menja u Republika Severna Makedonija, oglasio se i njegov koalicioni partner.

Ministar obrane iz konzervativne stranke Nezavisni Grci Panos Kammenos, na svom twitter nalogu je napisao: “Ko bi mogao da pomisli da u evropskom sistemu vrednosti i demokratije oni koji ne glasaju po naređenjima bivaju hapšeni, a poslušni za glasanje dobijaju bonus u iznosu od dva miliona evra ”prljavog novca”. Stidim se”.

Neizbežne podjele

Ovim tvitom Kammenos je “podgrejao” sumnje da su neki poslanici makedonske opozicije primili novac da bi promenili stav prema vladinoj inicijativi o ustavnim amandmanima, o čemu se spekuliše u makedonskim medijima.

“Katimerini” primećuje i da dok je Tsiprasova poruka napisana na engleskom jeziku, Kammenosova je na grčkom.

Budući da internet komunikacija nema jezičkih barijera, list navodi da je ova poruka grčkog ministra brzo dospela do portparola makedonske vlade Mileta Bošnjakovskog, koji je optužio Kammenosa da “širi lažne i neproverene informacije”.

Prema navodima “Katimerinija”, Tsipras bi trebalo da shvati da su podele u unutrašnjoj politici neizbežne i da se one odražavaju na strateške nacionalne interese zemlje.

Navodi se, takođe, da Tsipras treba da razume i utiče na izjave Kamenosa koje mogu da se odraze na domaću političku scenu.

Njegova optužba za podmićivanje makedonskih poslanika zbog negativnih političkih interesa tema je u kojoj će se grčka javnost brzo pronaći, a u grčkim kafanama će se, kažu, pitati: “Koliko će naših poslanika glasati za Prespanski sporazum?”

Izvor: Agencije