Alžirski studenti protestiraju protiv Bouteflikinog petog mandata

Stotine studenata okupilo se na univerzitetu u blizini ustavnog suda, uzvikujući: "Ne petom mandatu!" (EPA)

Demonstracije protiv vlade nastavile su se u nedjelju u Alžiru u čijoj su se prijestolnici okupile stotine studenata tražeći da aktualni predsjednik Abdelaziz Bouteflika odustane od pokušaja da na izborima u aprilu dobije i peti predsjednički mandat.

Alžirci su na ulicama već deset dana, otkad su započeli demonstracije kojima se traži da predsjednik odstupi.

Bouteflika, 82-godišnji čelnik, učestvovati će na izborima u aprilu, ali je ponudio da odstupi nakon godinu dana ako bude ponovno izabran, rekao je u nedjelju njegov direktor kampanje.

U pismu koje je u nedjelju navečer na državnoj televiziji pročitao Abdeleghani Zaalane u ime Bouteflike on je potvrdio da se kandidirao za peti mandat na izborima 18. aprila, što je pokrenulo proteste bez presedana.

“Ukoliko mi alžirski narod ukaže povjerenje 18. aprila, svečano pred Bogom i pred alžirskim narodom obvezujem da ću organizirati prijevremene izbore”, objavio je predsjednik.

“Obvezujem se da se neću kandidirati za te izbore na kojim će biti izabran moj nasljednik u slobodnim i transparentnim uvjetima”, dodao je Bouteflika.

“Mladi su izrazili razumljivu strepnju. Obveza mi je smiriti ih i odgovoriti na njihove zahtjeve za promjenom sistema”, nastavio je alžirski predsjednik, koji je prvi puta bio izabran 1999.

Ova objava je prvo Bouteflikino obraćanje javnosti od najvećeg pokazivanja neslaganja s vlastima u Alžiru od Arapskog proljeća 2011. koje je zbacilo s vlasti vladare u susjednim državama.

Bez rekacija Bouteflike

Do subote navečer je još bio u Švicarskoj gdje provodi sedmicu dana na liječničkim pregledima, prenose švicarski mediji. 

Stotine studenata okupilo se na univerzitetu u blizini ustavnog suda, uzvikujući: “Ne petom mandatu!”. 

Oko suda je pojačana sigurnost, a policija je spriječila studente da napuste univerzitet i krenu prema toj instituciji. 

Bouteflika je u subotu promijenio svog voditelja kampanje, pišu državni mediji.

Još uvijek se nije osvrnuo demonstracije koji se održavaju protiv njega, najveće u osam godina. 

Izvor: Agencije